Friday, October 10, 2014

Prima casa: BCR a epuizat deja si plafonul suplimentar

Bucuria fondurilor ANL neutilizate si realocate din cadrul programului Prima casa nu a durat mult, in conditiile in care BCR a epuizat deja plafonul suplimentar primit, in mai putin de doua saptamani. Banca a solicitat deja FNGCIMM suplimentarea plafonului de garantare.

BCR a aprobat circa 1.000 de noi credite Prima Casa in valoare de aproximativ 136 milioane lei. In total, in cadrul acestei etape a programului, banca a acordat  aproximativ 4.700 de imprumuturi.

Clientii care nu au mai prins garantii de stat au posibilitatea de a se indrepta catre un credit ipotecar standard, fara comision de analiza dosar si administrare. Rata dobanzii este fixa in primii 5 ani (5,75%), ulterior aceasta devenind variabila, in functie de Robor la 6 luni (nivelul actual al ratei de dobanda se ridica la 5,83%). Avansul minim este de 15%.
In urma cu o saptamana - dupa deblocarea garantiilor ANL – banca estima ca sumele realocate vor ajunge pana la finele lunii octombrie. Pe de alta parte, FNGCIMM era increzator ca acest plafon va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitarilor pana la sfarsitul anului 2014.

Recent, guvernul a propus ca o parte din garantiile Prima Casa sa fie blocate exclusiv pentru romanii care lucreaza in strainatate, fara ca plafonul general alocat pe acest an sa fie majorat.

No comments:

Post a Comment