Tuesday, August 19, 2014

Asiguratorii vor criterii obiective pentru evaluarea daunelor morale

Asociatia societatilor de asigurare (UNSAR) propune introducerea unor criterii normative obiective de evaluare a daunelor morale cu scopul de a creste predictibilitatea valorii daunelor, acordate de catre instantele de judecata.

In acest fel, asiguratorii vor sa elimine diferentele mari intre valoarea daunelor platite victimelor accidentelor de circulatie. 

Prin introducerea unor astfel de criterii, UNSAR sustine ca s-ar crea o predictibilitate cu privire la plafonul maxim al despagubirilor morale si un tratament egal al persoanelor similar vatamate. Din calculele UNSAR rezulta ca si costurile legate de instrumentarea daunelor s-ar diminua prin standardizarea modului de stabilire a daunelor, dupa modelul intalnit in state precum Spania, Slovacia sau Croatia.
Standardizarea despagubirilor morale este sustinata si de Autoritatea de Supraveghere Financiara, deoarece ar contribui la mentinerea interesului asiguratorului si reasiguratorilor internationali pentru piata RCA din Romania, cu efecte pozitive asupra stabilitatii financiare.

“In ceea ce priveste protectia asiguratilor, constatam ca in prezent sunt frecvente situatiile in care reprezentantii in instanta ai victimelor accidentelor de circulatie (sau ai rudelor acestora) contribuie semnificativ la erodarea despagubirilor acordate celor indreptatiti, astfel incat o parte semnificativa din daunele morale decise de instante nu ajunge la beneficiarii care au dreptul sa incaseze aceste sume”, se arata intr-un comunicat emis de ASF.

No comments:

Post a Comment