Wednesday, May 7, 2014

BNR: Criza din Ucraina ne afecteaza marginal din punct de vedere economic

Tensiunile politice dintre Rusia si Ucraina expun economia romaneasca la riscuri moderate, considera guvernatorul Mugur Isarescu.

Acesta a aratat, in cadrul unei intalniri avute cu Asociatia Romana a Bancilor, ca exporturile catre Rusia si Ucraina reprezinta numai 4,7% din total exporturilor autohtone. O reducere cu 10% a exporturilor catre aceste tari ar conduce la o incetinire a cresterii economice cu 0,16 pp, in ipoteza ca aceste scaderi nu ar putea fi compensate in niciun fel.


In ceea ce priveste importurile de gaze, Rusia si Ucraina sunt singurii furnizori externi pentru Romania. Resursele interne ne permit insa sa ne acoperim 80% din consum, Romania fiind una dintre tarile europene cu cel mai scazut nivel de dependenta dupa acest criteriu. Chiar si in eventualitatea in care furnizarea de gaze s-ar opri complet, Romania ar putea face fata situatiei pana in lunile noiembrie-decembrie.

Companiile cu capital rusesc sau ucrainian nu detin o importanta sistemica in niciun sector economic. In sectorul financiar, nu exista o legatura directa cu bancile din Rusia si Ucraina. Principalul risc ar putea proveni din partea bancilor-mama (din Franta si Austria), care sunt expuse pe aceste piete. BNR considera ca riscurile sunt atenuate de faptul ca bancile autohtone dispun de rezerve de lichiditate suficiente si au un nivel inalt de solvabilitate.

No comments:

Post a Comment