Thursday, April 17, 2014

Informatii precontractuale mai clare pentru micii investitori

Parlamentul European a votat introducerea unui document cu informatii precontractuale, care sa fie oferit micilor investitori atunci cand cumpara produse de investitii. Acesta va permite ca riscurile, costurile si performantele sa fie intelese mai usor de consumatori.

Noul document va acoperi o plaja larga de produse de investitii, pe care consumatorii le pot achizitiona prin banci, intermediari financiari sau de pe internet. Noile reguli vor fi obligatorii la vanzarea de asigurari unit-linked, fonduri de investitii si depozite structurate.

“Prea des, consumatorii au cazut in capcana deoarece industria financiara le-a vandut produse pe care nu le-au inteles sau de care n-au avut nevoie. Consumatorii europeni au nevoie de sa stie intr-un limbaj simplu, in ce investesc si care sunt riscurile”, afirma comisarul pentru piata interna, Michel Barnier.

Noul document informativ va remedia problemele de informare care apar la achiztia produselor de investitii si urmareste sa prezinta intr-o maniera simpla riscurile si costurile asociate. Scopul este sa permita consumatorilor sa compare mai usor produsele de investitii.

In plus, institutiile financiare vor fi obligate sa precizeze daca ofera garantii pentru capitalul investit sau daca exista riscul ca sumele investite sa fie pierdute.

Spre deosebire de propunerea initiala, fondurile de pensii private au fost excluse de la aplicarea acestor reguli, urmand ca situatia sa fie reanalizata peste 4 ani, de la intrarea lor in vigoare.

No comments:

Post a Comment