Thursday, April 3, 2014

FMI recomanda ingustarea coridorului pentru dobanzile BNR

FMI recomanda ingustarea coridorului la operatiunile BNR, respectiv reducerea diferentei dintre rata dobanzii lombard si rata dobanzii la facilitatea de depozit. 

In prezent, intre cele 2 rate de dobanda exista un ecart de 6 puncte procentuale. Asa cum Conso.ro a semnalat, aceasta diferenta este extrem de mare si favorizeaza fluctuatii mari ale dobanzilor pe piata interbancara.

Indirect, aceasta politica acceentueaza riscul creditelor in lei, fiind afectati sever clientii care solicita credite imobiliare in moneda nationala.

“Ponderea mare a creditelor in valuta si coridorul larg [...] in jurul dobanzii cheie au slabit mecanismul de transmisie a politici monetare si au permis o decuplare majora intre dobanzile interbancare si dobanda cheie”, se arata in ultimul raport de tara al FMI.

Acest aspect a fost un subiect important in cadrul negocierilor avute pe durata programului. Pe viitor, expertii Fondului recomanda ingustarea acestui coridor, pe masura ce tranzactiile pe piata monetara cresc.

No comments:

Post a Comment