Monday, March 24, 2014

Uniunea bancara intra intr-o noua etapa

Uniunea bancara a intrat intr-o noua etapa dupa ce oficialii europeni au ajuns la un acord cu privire la mecanismul unic de rezolutie.

Acesta este al doilea pilon al uniunii bancare, dupa ce s-a adoptat mecanismul de supraveghere unica, prin care Banca Centrala Europeana urmeaza sa monitorizeze principalele banci din zona euro din noiembrie 2014.

Fondurile de rezolutie sunt alimentate din contributiile bancilor si au rolul sa elimine necesitatea interventiei statului pentru salvarea bancilor cu probleme. Intr-o astfel de situatie, se va apela la resursele fondului.
Noul acord accelereaza integrarea fondurilor de rezolutie create la nivel national intr-unul singur la nivel european. Fondul unic urmeaza sa acumuleze fondurile egale cu 1% din depozitele garantate ale zonei euro in urmatorii 8 ani, termenul fiind scurtat cu 2 ani fata de propunerea initiala.

Unificarea fondurilor nationale se va produce intr-o proportie de 40% in primul an, 60% in al doilea an si va creste gradual pana la 100% in cel de-al 8-lea an. Prin acest mecanism, bancile din Romania vor contribui cu fonduri la salvarea unui banci din alte state, in caz ca apar probleme. Pe de alta pare si bancile romanesti vor beneficia de un ajutor similar, la nevoie.

No comments:

Post a Comment