Thursday, May 30, 2013

Comisia Europeana pregateste o noua directiva pentru pensiile private

Presedintele CE, comisarul Michel Barnier a anuntat ca se are in vedere o noua directiva pe zona pensiilor private. Scopul acesteia este de a creste guvernanta si transparenta acestui sector.

Media de varsta in Europa creste iar sistemul de pensii trebuie sa se adapteze acestei schimbari. 

In 2011, o carte alba pe zona pensiilor a adus in discutie cele 3 moduri prin care statele pot asigura pensia cetatenilor carstinici: pensia de stat,pensia privata obligatorie si pensia facultativa. 

De curand si europarlamentarii au pus accentul pe necesitatea mentinerii in paralel a sistemului de pensii publice cu cel al pensiilor private. 

In prezent, pensiile private sunt guvernate de o directiva din 2003. 
“Directiva existenta are scopul de a crea o piata unica pentru pensiile private si sa imbunatateasca functionarea acestora. Totusi, aceste obiective au fost doar partial atinse”, a precizat comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Conform acestuia exista 3 puncte mari care necesita imbunatatiri: solvabilitatea fondurilor de pensii, guvernanta si transparenta. In consecinta, pana in toamana anului curent acesta are in vedere stabilirea unui nou cadru legislativ care sa imbunatateasca cel putin zona transparenteisi a guvernantei. In ceea e priveste solvabilitatea, aceasta problema va fi clarificata de Solvency 2.   

“Diversitatea practicilor nationale si diferentele dintre statele membre impedica dezvoltarea unei piete interne adevarate pentru pensiile private si afecteaza protectia viitorilor pensionari”, a mai adaugat Barnier. 

No comments:

Post a Comment