Tuesday, April 23, 2013

Cartelul cardurilor cu cip este investigat de Comisia Europeana

Comisia Europeana deschis o investigatie in randul producatorilor de carduri cu cip, care sunt suspectati ca s-au asociat intr-un cartel, incalcand in acest mod legislatia antitrust. Investigatia a fost motivata de mentinerea unui nivel ridicat al preturilor.

Comisia Europeana are motive sa suspecteze ca o serie de producatori de cipuri s-au inteles sa mentina preturile ridicate in spatiul UE. Cipurile sunt utilizate in diverse aplicatii, precum cardurile bancare, cartele SIM, pasapoarte si carti de identitate sau servicii PayTV, astfel ca preturile acestora afecteaza milioane de consumatori.

Initial, Comisia a incercat sa ajunga la o intelegere cu producatorii, insa discutiile au esuat din cauza lipsei oricarui progres. Astfel, au fost demarate procedurile normale antitrust.
“Intelegerile au avantajul ca reprezinta o procedura mai rapida si eficienta de a ajunge la un acord comun cu privire la existenta si caracteristicile cartelului. Daca acest lucru nu este posibil, Comisia nu va ezita sa recurga la procedura normala si sa urmareasca aplicarea legii”, a precizat vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia.

Daca in urma acestei proceduri, Comisia va avea dovezi suficiente cu privire la existenta unui cartel, ea va putea emite o decizie de interzicere a practicilor constatate si va obliga producatorii sa plateasca o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri anuala.

No comments:

Post a Comment