Thursday, April 18, 2013

Bonusurile bancherilor vor fi drastic limitate din 2014

Parlamentul European a votat o serie de modificari legislative care afecteaza direct modul de remunerare in sistemul bancar. Bonusuri vor fi limitate, pentru a se evita tendintele speculative. 

Bonusurile bancherilor nu vor depasi nivelul salariului de baza din ianuarie 2014. Bonusul ar putea urca la un nivel dublu de salariu doar daca un procent de cuprins intre 66% si 75% dintre actionari ar vota in favoarea acestei cresteri. 

Bonusul primit de un bancher in cursul unui an nu va mai putea insa depasi aceasta limita, indiferent de dorinta actionarilor. 

Mai mult, pentru a incuraja bancherii sa isi asume o strategie pe termen lung, cel putin 25% din bonusurile care depasesc valoarea salariului trebuie acordate in rate, pe o perioada de cel putin 5 ani. 
“Noile reguli ce se aplica celor 8.200 de banci sunt fundamentul pe care se va baza uniunea bancara europeana. Un mecanism unic de supraveghere este acoperisul acestei constructii. Acum trebuie sa adaugam peretii: cadrul de reglementare pentru banci si schemele de garantare a depozitelor.[...] Bonusurile bancherilor vor insemna corectitudine si transparenta si vor contribui la o schimbare in cultura bancara”, a precizat eurparlamentarul austriat Othmar Karas. 

De ce a fost nevoie de limitarea bonusurilor?

Bonusurile bancherilor au trecut prin ample dezbateri in ultimii ani. Politica salariala anterioara crizei se baza pe un nivel ridicat de bonusuri pentru atingerea diverselor tinte, ceea ce a facut ca multi bancheri sa actioneze imprudent si sa sacrifice siguranta financiara si stabilitatea pentru atingerea unor cresteri de moment. 

Nu doar bancherii de top castigau bonusuri importante ci si angajatii din unitati. Acestia primeau recompense pentru atingerea anumitor tinte de vanzare a produselor promovate in randul populatiei si IMM-urilor. Situatia a fost luata in vizor de autoritatile din diverse state UE dupa ce numarul celor care acuzau ca au achizitionat produse pe care nu le doreau a urcat puternic. 

In Romania situatia este destul de permisiva in momentul de fata. Incepand din august 2008, Regulamentul nr. 3/2007 prevede explicit, pentru toti creditorii supravegheati de banca centrala, obligatia de asigurare a unei separari clare si efective a functiei de promovare si vanzare a produselor de creditare destinate persoanelor fizice, de functia de analiza a riscului de credit si de monitorizare a expunerii. 

Regulamentul nu se refera insa si la sistemele de remunerare sau la tintele impuse angajatilor din unitatile bancare, lasand la latitudinea fiecare institutii de credit in parte sa isi gestioneze aceasta politica. De altfel, BNR precizeaza ca a fost aleasa aceasta abordare pentru a crea premisele necesare gestionarii adecvate a sistemelor de remunerare, si nu pentru a interveni direct in politica de afaceri a creditorilor.

No comments:

Post a Comment