Monday, December 16, 2013

Depozitele de peste 100.000 euro vor pune umarul la salvarea bancilor falimentare

Depozitele mai mari de 100.000 euro ar urma sa fie utilizate ca o masura de ultima instanta pentru salvarea bancilor falimentare in UE. In acest fel, se evita ca banii contribuabililor sa acopere pierderile din banci.

Parlamentul Europeana si negociatorii din partea Consiliului UE au ajuns la un acord politic cu privire la noua directiva privind rezolutia si restructurarea bancilor. Aceasta directiva va introduce principiul “bail-in” in salvarea bancilor cu probleme, de la 1 ianuarie 2016.

Scopul directivei este sa asigure ca banii contribuabililor sunt ultimii la care se va putea apela, daca o banca are probleme financiare. 

Depozitele mai mici de 100.000 euro raman garantate, insa cele care depasesc acest prag, vor putea fi utilizate pentru acoperirea pierderilor bancii.

Si in acest caz, deponentii au un statut special: pierderile vor fi suportate mai intai de actionari, apoi de catre detinatorii de obligatiuni si abia apoi, din depozitele negarantate. In plus, masura de “bail-in” va fi aplicata dupa ce in prealabil, s-a incercat stabilizarea bancii prin interventia fondului de rezolutie si a celui de garantare a  depozitelor.

Ca sa o masura suplimentara de protectie, depozitele negarantate vor fi afectate doar in situatia cand pierderea bancii este mai mare de 8% din active.

In Romania, impactul noii directive asupra consumatorilor va fi nesemnificativ. Conform celor mai recente date publicate de Fondul de garantare, 99,3% din numarul deponentilor (persoane fizice si juridice) detineau depozite care sunt garantate integral, deoarece se situeaza sub plafonul maxim de 100.000 euro.

No comments:

Post a Comment