Monday, December 16, 2013

Comisioanele pentru platile in euro au inca un motiv sa scada masiv

Bancile au inca un motiv pentru a reduce masiv comisioanele pentru platile nationale in euro. Sistemul de decontare administrat de Transfond permite ca o tranzactie in euro sa aiba acelasi cost ca si una in lei. Vor imparti bancile castigul cu clientii?

Platile bancare in euro au in prezent costuri exorbitante. Comisionul minim perceput de banca este cuprins intre 10 si 30 euro, astfel ca aceste operatiuni nu sunt recomandate pentru transferuri de valori mici.

Pe langa acest comision minim, bancile retin si un procent din suma transferata, care ajunge pana la 0,25%. Astfel, daca vrei sa transferi prin banca 50.000 euro, ajungi sa platesti un comision de 125 euro.

Pe viitor, comisioanele ar putea sa scada foarte mult deoarece Transfond a finalizat implementarea componentei in euro, in cadrul sistemul de decontare a platilor de mica valoare. Iar, comisioanele percepute bancilor la operatiunile in euro sunt egale cu cele de la platile in lei, respectiv 0,51 lei pentru orice tranzactie mai mica de echivalentul a 50.000 lei.

Pe scurt, bancile au de acum inainte acelasi cost operational pentru procesarea unei plati in euro ca si in cazul unei plati in lei. De aceea, logic ar fi ca si comisioanele sa fie aliniate. Acest lucru ar insemna ca platile in euro de mica valoare sa coste maxim 4-5 euro, asa cum se intampla cu transferurile in lei.

Vor renunta bancile la venituri?

Experienta din anii anteriori a aratat ca bancile nu sunt dispuse sa renunte la aceste venituri. Comisioanele mari pe care le percep in prezent la platile in valuta nu sunt justificate de costurile mari operationale.

Din 2011, bancile din Romania au acces la platfoma de decontare din zona euro, TARGET2, prin intermediul BNR. Costul suportat de banca pentru procesarea acestor plati este de maxim 0,8 euro pe tranzactie. 

Revenind la exemplul de mai sus, reiese ca pentru un transfer de 50.000 euro, banca are costuri de 0,8 euro. Dar incaseaza de la client 125 euro, marja de profit operational fiind de 15 625%.

Astfel, chiar si anterior existau rezerve uriase pentru reducerea tarifelor, insa bancile nu au transmis catre clienti aceste beneficii.

Noul serviciu oferit de Transfond va reduce costul suportat de banca la aproape 0,1 euro pentru platile nationale de mica valoare. Marjele de profit sunt insa atat de mari, incat economia de costuri de 0,7 euro pare nesemnificativa.

Bancile penalizeaza si platile in lei

In domeniul platile interbancare, reactia bancilor in ultimii ani a fost de a introduce noi comisioane, desi costurile lor operationale s-au redus. Asa cum Conso.ro a semnalat in numeroase randuri, clientii din Romania sunt fortati de foarte multe banci sa accepte comisioane la incasarea banilor, in conditiile in care Transfond a eliminat de foarte multi ani, acest cost pentru banca beneficiara a platilor.

O alta disfunctionalitate a sistemului de plati este practicarea unor comisioane diferentiate in functie de valoarea platilor, in condiiile in care costul operational al bancii este acelasi pentru toate tranzactiile mai mici de 50.000 lei.

Ramane de vazut daca bancile vor reactiona de aceasta data diferit. Avand in vedere pierderile majore pe care le inregistreaza din activitatea de creditare, sunt sanse mari ca bancherii sa urmareasca protejarea marjelor de profit la orice linie de business.

No comments:

Post a Comment