Wednesday, July 10, 2013

Ce miscari mai fac bancile pe piata creditelor de consum?

Cateva banci au anuntat recent modificari ale ratelor de dobanda aplicate creditelor noi in lei. Tendinta de scadere sugerata in urma cu cateva zile de guvernatorul BNR nu este insa unanima, existand deopotriva cresteri cat si scaderi ale costurilor cu dobanda. 

BCR a decis reducerea cu un punct procentual a ratei de dobanda pentru o parte din creditele oferite persoanelor fizice. 

Clientii care se decid pentru un credit de consum nou sau isi refinanteaza imprumuturile detinute la alte banci, platesc de acum dobanzi fixe intre 12,5% si 18,9%. Pe de alta parte, pentru cei care solicita refinantarea creditelor contractate anterior la BCR, dobanzile au ramas neschimbate, intre 13,5% si 19,9%.
Dobanda la care se pot imprumuta consumatorii este influentata de mai multi factori, cum sunt: istoricul de creditare, comportamentul de plata, vechimea si continuitatea in munca, salariul incasat in cont BCR.

Sunt si banci care au decis sa majoreze cu pana la 1 punct procentual ratele de dobanda pentru acest tip de imprumuturi. 

La ING Bank, noua grila de dobanzi porneste de la un minim de 10,5% si poate ajunge la un maxim de 19,5%. Clientii cu profil de risc mediu care aleg sa-si  incaseze venitul prin banca si care au incheiata o asigurare de viata, vor plati o dobanda mai mica, care prezent  se plaseaza la aproximativ 12%. 

Si clientii Bancii Carpatica vor avea de platit mai mult pentru un credit de consum de acum inainte. Astfel, dobanda care va trebui achitata bancii va fi de aproximativ 14,5%. 

No comments:

Post a Comment