Thursday, June 6, 2013

IMM-urile pot primi ajutoare de stat de pana la 200.000 euro

Guvernul a redeschis schema de minimis pentru sprijinirea investitiilor realizate de IMM-uri. Bugetul alocat este de 400 milioane lei. Un beneficiar poate primi ajutoare de pana la 200.000 euro, pe parcursul a 3 ani fiscali consecutivi.

Ajutorul de minimis se acorda pentru IMM care desfasoara activitati economice in Romania si prezinta un plan de investitii pentru care solicita finantare. Intreprinderea trebuie sa mentina locurile de munca existenta, iar in urmatorii 3 ani trebuie sa creeze:
  • minim 5 locuri de munca, din care 2 pentru persoane care nu au mai avut loc de munca in ultimele 3 luni, in cazul unui ajutor de minimis de pana la 100.000 euro;
  • minim 7 locuri de munca, din care 3 pentru persoane care au fost somere in ultimele 3 luni, in cazul unui ajutor de minimis cuprins intre 100.000 euro si 200.000 euro.

Plata ajutorului de minimis se realizeaza incepand cu anul 2014.

Pentru a obtine ajutorul, intreprinderea trebuie sa depuna un dosar de finantare la Ministerul Finantelor Publice. 

In categoria cheltuielilor eligibile sunt incluse realizarea de constructii noi (industriale, invatamant, stiinta, sanatate, cultura si agrement) sau achizitia de constructii, echipamente, utilaje si echipamente IT.

Pentru ca activele sa fie eligibile, ele trebuie sa fie exploatate exclusiv de intreprinderea beneficiara, sa fie considerate active amortizabile, sa fie achizitionate in conditii de piata, sa fie noi si sa fie incluse in patrimoniul firmei minim 3 ani.

In cazul constructiilor, intreprinderea trebuie sa detina un drept real sau de creanta asupra terenului pe care se va construi, iar terenul sa fie liber de sarcini. Valoarea maxima a cheltuielilor eligibile se determina in limita pragului de 370 euro/mp.

No comments:

Post a Comment