Thursday, June 20, 2013

Asiguratii isi mentin bonusul RCA la schimbarea masinii?

Intrebare: Conform celor spuse de d-voastra "Un asigurat nou, fara istoric in asigurare, este incadrat in clasa neutra B0" . Va rog sa-mi spuneti ce inseamna un asigurat nou : 
- un conducator auto care nu a mai avut nici o asigurare anterioara
- un conducator auto care a mai avut asigurare dar a achizitionat o alta masina
Va intreb acest lucru deoarece fiica mea si-a schimbat masina anul trecut ( are permis din 2008 - fara accidente) si cand a incheiat RCA pt aceasta masina i s-a spus ca incepe din nou de la B0.
Raspuns: Sistemul de bonus-malus permite ca prima de asigurare sa scada sau sa creasca in functie de istoricul daunei. In acest scop, asiguratul este incadrat intr-o clasa de bonus-malus, care are asociat un anumit procent de reducere sau de majorare fata de tariful de baza.

Clasa de bonus-malus depinde de clasa atribuita in anul calendaristic anterior si de daunele avute in acel an. 

Normele CSA stabilesc ca in cazul persoanelor care si-au vandut autoturismul, stabilirea clasei de bonus-malus pentru autoturismul nou-dobandit se face pornind de la clasa de bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

Clasa neutra B0 – in cazul careia clientul plateste tariful standard -  se stabileste pentru asiguratii care nu au mai avut nicio polita RCA anterior. 

De asemenea, clasa B0 se acorda si in situatia cand ai deja un autoturism asigurat prntr-o polita RCA si iti cumperi o noua masina. Pentru polita RCA de la a doua masina, asiguratul va avea clasa B0. Astfel, daca masina veche a fost vanduta dupa cumpararea masinii noi, clasa de bonus-malus va fi B0 pentru noua masina.

No comments:

Post a Comment