Monday, May 13, 2013

Valoarea medie a restantelor inregistrate de populatie la credite continua sa creasca

Situatia creditelor neperformante nu s-a imbunatatit. Valoarea sumelor datorate de romani a continuat sa creasca si in luna martie iar valoarea medie a unei restante a urcat la peste 10.000 lei. 

La finalul lunii martie aproape 700.000 de romani aveau una sau mai multe restante la banci sau IFN-uri, in valoare totala de  9,89 miliarde lei, conform datelor raportate de Biroul de credit. 

Insa in timp ce numarul restantierilor inregistreaza o usoara scadere, valoarea totala a sumelor datorate creste. Comparativ cu luna martie 2012, valoarea restantelor a urcat cu aproximativ 30%. 
In consecinta, valoarea medie a unei restante a ajuns la aproape 10.300 lei. In conditiile in care o persoana poate avea mai multe restante, valoarea medie a datoriei unui client a ajuns la peste 14.000 lei. 

Cele mai multe restante sunt aferente creditelor in euro. Valoarea echivalenta a acestora a trecut in martie de pragul de 4 miliarde lei. Restantele aferente creditelor in moneda nationala ajuns la 3,66 miliarde lei in timp ce restantele in alte valute au urcat la 2,14 miliarde lei. 

In ceea ce priveste perioada de intarziere, peste 98% din restante sunt aferente unor intarzieri de peste 90 zile sau creditelor aflate deja in faza de colectare. 

No comments:

Post a Comment