Thursday, May 23, 2013

Tot mai putine persoane isi aleg un fond de pensie obligatorie

Numarul persoanelor care aleg din proprie initiativa un fond de pensie obligatorie se mentine la cote minime, astfel ca majoritatea noilor participanti sunt repartizati prin loterie.

In aprilie 2013, doar 704 persoane au semnat acte de aderare, in timp ce pentru 18.000 de persoane, alegerea fondului de pensie privata nu a contat, decizia fiind lasata in seama loteriei statului.

Ponderea persoanelor repartizate aleatoriu s-a ridicat la 96,30% in aprilie, fiind cel mai ridicat procent din ultimele 12 luni, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara. 
Acest fenomen se manifesta inca din 2008 – de cand Pilonul II a inceput sa functioneze si, cel mai probabil, va continua si pe viitor, daca autoritatile continua sa ramana pasive.

Asa cum Conso.ro a semnalat in repetate randuri, loteria a devenit o renta din care administratorii genereaza venituri, fara a fi fortati sa concureze intre ei pentru atragerea clientilor. Odata atras un client, acesta va plati comisioane de administrare, indiferent de performanta fondului, astfel ca veniturile administratorilor sunt garantate.  

No comments:

Post a Comment