Thursday, May 23, 2013

Europarlamentarii solicita statelor membre sa nu elimine sistemele de pensii publice

Parlamentarii europeni au solicitat statelor membre sa introduca sau sa mentina sisteme diversificate de pensii, prin mentinerea in paralel a sistemului public de pensii cu cel privat. 

Solicitarea a fost motivata de vulnerabilitatea pe care o prezinta instituirea unui singur tip de pensie in conditiile in care economiile europene se confrunta inca cu o stare de criza iar varta medie a populatiei creste. 

“O treime din populatia UE are peste 55 ani. Sustenabilitatea sistemelor de pensii este amenintata de imbatranirea demografica si de problemele din zona finantelor publice. Alocarea de pensii este responsabilitatea statelor membre dar coordonare din partea UE este necesara, in special in contextul programelor de reforma si stabilitate”, a precizat raportoarea Ria Oomen-Ruijten, in cadrul discutiilor din Parlamentul European. 
Chiar si in cazul unui scenariu pe termen lung care presupune o crestere economica mica, care ar impune statelor membre sa isi consolideze bugetele, pastrarea pensiilor publice care sa garanteze cel putin un trai decent cetatenilor trebuie sa ramana o prioritate, este concluzia parlamentarilor. 

Acestia si-au exprimat regretul ca in cartea alba a Comisiei Europene din februarie 2012 nu se pune accentul mai mult pe importanta pensiile de stat. De asemenea, au criticat taierile drastice im bugete care au impins multi pensionari din tarile cele mai lovite de criza in pragul saraciei. 

Una dintre solutiile sugerate este eliminarea schemelor de pensionare timpurie si acordarea posibilitatii de a munci si celor care au trecut de pragul de pensie. 

No comments:

Post a Comment