Tuesday, April 9, 2013

Participarea obligatorie la Pilonul II este pusa sub semnul intrebarii

Tot mai multe tari isi regandesc modul de participare al populatiei la Pilonul II de pensii private si ofera celor interesati sansa de a se retrage, pentru scurte perioade de timp. In unele tari dezvoltate, populatia beneficiaza permanent de acest drept.

Pilonul II a fost introdus in Romania in 2008. Ca in majoritatea tarilor din regiune, participarea populatiei a fost obligatorie. 

La nivel regional, aceasta obligativitate a fost pusa deseori sub semnul intrebarii, iar uneori, statele au redat populatiei dreptul de a alege.

Reforme in Europa Centrala si de Est


Lituania este cel recent exemplu. Incepand din aprilie 2013 si pana in septembrie 2013, salariatii au sansa de a parasi Pilonul II de pensii obligatorii. Banii acumulati pana in prezent la fondul de pensie pot fi directionati catre pensia de stat sau pot fi lasati in continuare la fondul de pensie, pentru a fi administrati in sistem privat. Parasirea Pilonului II face ca noile contributii sa fie acumulate in contul pensie de stat.
La inceputul lui 2013, Cehia a lansat Pilonul II, acesta fiind conceput de la bun inceput intr-o maniera facultativa. Doar persoanele care aleg sa participe la Pilonul II, vor contribui la fondurile de pensii private, fara sa existe vreo obligatie.

In 2010, Ungaria a transformat participarea obligatorie la Pilonul II intr-una facultativa, permitand totodata populatiei sa opteze pentru iesirea din Pilonul II. Masura a fost criticata, in special, pentru faptul ca guvernul a conditionat primirea unui pensii de stat de parasirea Pilonului II. Astfel, persoanele au fost fortate sa abandoneze Pilonul II, deoarece urmau sa plateasca in continuare contributii de asigurari sociale, fara sa primeasca nimic in schimb.

De asemenea, Slovacia a introdus o lege in 2007, care a oferit populatiei o perioada de cateva luni, in care sa paraseasca Pilonul II in favoarea pensiei de stat.

Autoinrolarea – solutia aleasa de tarile dezvoltate

Ideea obligativitatii nu a fost bine receptionata nici in tarile dezvoltate, unde s-a gasit o cale de mijloc, intre participarea voluntara si cea obligatorie: autoinrolarea. Acest lucru inseamna orice persoana este inrolata automat in sistemul de pensii private atunci cand indeplineste conditiile cerute de lege, dar va avea oricand dreptul sa iasa din sistem. 

Noua Zeelanda a fost prima tara care a utilizat aceasta metoda de inrolare la nivel national, iar solutia acum este utilizata si in Marea Britanie. Practic, exceptiile care au loc in Europa Centrala si de Est s-au transformat in normalitate, in tarile mai dezvoltate.

No comments:

Post a Comment