Tuesday, April 16, 2013

Cetatenie cipriota pentru cei care au pierdut cel putin 3 milioane euro

Autoritatile cipriote vor sa faciliteze obtinerea cetateniei cipriote pentru investitorii straini care pierd mai mult de 3 milioane euro din transformarea depozitelor in actiuni  bancare. 

Presedintele cipriot, aflat la o un eveniment al oamenilor de afaceti rusi a precizat ca se vor implementa noile reguli, cu maxima viteza, de obtinere a cetateniei, pentru a mai “diminua din pierderile cauzate investitorilor straini”. 

Investitorii care aveau depozite in Cipru dinainte de 15 martie si au pierdut cel putin 3 milioane euro vor fi eligibili pentru cetatenia cipriota. De asemenea, programul actual ce oferea cetatenie investitorilor se va imbunatati prin diminuarea sumei minime ce trebuie investita in Cipru de la 10 milioane euro la doar 3 milioane euro. 
Cetatenii rusi sunt printre principalii investitiori in economia Cipriota prin plasarea unor sume importante in bancile din insula. Acestia sunt direct afectati de decizia autoritatilor de a bloca conturile si de a transforma un procent de pana la 60% din depozitele acestora in actiuni bancare. 

Cipru are nevoie de mai multi bani decat se estimase initial

Problema financiara a Ciprului este departe de a se fi rezolvat. Se pare ca statul ar avea nevoie de o suma totala de 23 miliarde euro pentru sustinerea sistemului bancar si a economiei, cu 6 miliarde peste suma estimnata initial. Noua valoarea este indicata pe un document oficial,  citat de BBC. 

Analistii sunt insa sceptici ca autoritatile vor putea obtine o suma atat de mare. Inchiderea celei mai mari banci, Laiki Bank, si transformarea in actiuni a unei ponderi din depozitele Bank of Cyprus ar urma sa aduca un plus de 10,6 miliarde euro. Cipru ar mai putea obtine 0,4 miliarde euro din vanzarea rezerveli de aur. Chiar si asa insa, suma nu acopera nici jumatate din necesarul de 23 miliarde euro.

No comments:

Post a Comment