Wednesday, March 27, 2013

Inceputul anului nu a adus o revigorare a creditarii, ci scaderi pe toate segmentele

Soldul creditului acordat catre populatie si companii continua sa se reduca. Luna februarie a adus o scadere pe toate segmentele, cele mai pregnante reduceri fiind in zona creditarii populatiei. 

Astfel, creditele in lei acordate populatiei au scazut cu 0,5% in timp ce creditele in valuta cu 0,2%. si pe segmentul de clientii companii, soldul creditului a scazut cu pana la 0,4%. 

Comparativ cu anul anterior, doar creditul in lei a cunoscut o crestere de sold, datorata in intregime majorarii valorii imprumuturilor obtinute de firme cu aproape 10%. 
In rest, in ultimul an, valoarea imprumuturilor din portofoliile bancilor s-au redus substantial, atat pentru lei cat si pentru valuta. 

Evolutia era asteptata de bancheri si analisti, care nu vad in 2013 anul revenirii creditarii. Pe de o parte, persista riscul mare pe care atat populatia cat si IMM-urile le comporta, in viziunea bancherilor. La aceasta se adauga si recentele restrictii impuse de BNR pentru limitarea finantarii in valuta a populatiei si firmelor. 

De asemenea, pe lamnga inghetarea creditarii, sistemul bancar a se confrunta si cu o pierdere de 2,12 miliarde lei inregistrata in 2012, aproape tripla fata de anul anterior.  

No comments:

Post a Comment