Friday, March 22, 2013

Bonurile fiscale de pana in 100 euro pot fi utilizate pentru deducerea TVA

Bonurile fiscale a caror valoare nu depaseste echivalentul a 100 euro permit deducerea TVA de catre beneficiar, conform ultimelor modificari fiscale. Afla ce conditii trebuie indeplinite.

Procedura de deducerea a TVA pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale a fost modificata recent, prin HG nr. 84/2013. Aceasta transpune prevederile Directivei 2010/45/CE privind facturarea.
Bonurile de la benzinarii au reguli noi de TVA

Din 14 martie 2013, intra in vigoare urmatoarele reguli:

- pentru orice achizitie de bunuri si servicii, TVA poate fi dedusa de beneficiar in baza bonului fiscal, daca valoarea acestuia (inclusiv TVA) nu depaseste echivalentul a 100 euro, conform cursului de la data emiterii bonului. Conditia este ca furnizorul sa mentioneze pe bon, cu ajutorul casei de marcat, codul fiscal al beneficiarului. Aceste reguli se aplica inclusiv pentru bonurile de la benzinarii;

- din acesta data, si-au incetat aplicabilitatea prevederile referitoare la justificarea deducerii TVA pentru carburanti pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, in conditiile in care acestea erau stampilate si aveau inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare al autovehiculului. 

Pentru aplicarea noilor prevederi este nevoie ca furnizorii sa isi adapteze softul de la casele de marcat, pentru a permite introducerea codului fiscal al beneficiarului. 

Daca softul nu este adaptat, singurul mod in care TVA va putea fi dedusa este prin solicitarea de catre beneficiar a unei facturi fiscale.

No comments:

Post a Comment