Thursday, March 21, 2013

BCR: imbatranirea populatiei va afecta puternic economia, in lipsa unor reforme structurale

Imbatranirea populatiei continua sa se accelereze iar efectele negative se vor vedea in special in franarea cresterii economice si o mai mare presiune pe bugetul de stat, conform unui raport BCR. 

Scaderea populatiei si imbatranirea acesteia produc 3 efecte economice majore, conform analistilor BCR – incetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei Romaniei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung. 

Astfel, conform statisticilor BCR, unul din 7 romani are peste 65 ani. In lipsa unei imbunatatiri rapide a natalitatii, unul din 5 romani va avea peste 65 ani in anul 2030, iar in 2060 raportul va ajunge la 1 din 3. 
Cea mai grava situatie se intalneste in sectorul agricol, unde o treime din persoanele ocupate au peste 55 ani. 

Situatia este generata de numarul mare de nasteri din anii 1967-1970, ceea ce va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sanatate si pensii in jurul anului 2035. 

“Economisirea individuala a fiecaruia dintre noi devine astfel o necesitate majora pentru asigurarea resurselor financiare la batranete. In caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abrupta a resurselor financiare dupa momentul pensionarii”, a precizat Eugen Sinca, analist sef al BCR. 

In prezent, numai 9% din pensionarii romani isi permit o vacanta de o saptamana pe an departe de casa, fata de 76% din pensionarii germani, conform statisticilor bancii. 

No comments:

Post a Comment