Monday, March 15, 2021

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

 


In paralel cu scaderea  dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

Reducerea dobanzii de politica monetara operata recent de BNR a dat semnalul unor modificari corespunzatoare in piata monetara, iar dobanzile la depozite si cele la credite s-au ajustat si ele in multe cazuri. Si nu doar datorita scaderii ROBOR, respectiv IRCC, dar si ca urmare a reducerii marjei fixe percepute de banci. 

Deponentii au simtit imediat asta dar si debitorii vor incepe sa isi simta povara rambursarii usurata, in special cei cu imprumuturi cu scadente lungi unde marjele bancilor cantaresc greu, data fiind marimea soldului. 

Modificari de dobanzi si marje la creditele ipotecare in februarie

ING Bank a scazut rata dobanzii fixe pentru creditele ipotecare cu 0,21%, aceasta fiind in prezent de 4,49% pentru creditul 7FIX. 
Pentru un credit ipotecar de 400.000 lei pe 30 de ani, cu asigurare de viata atasata si avans de 25% din valoarea imobilului, rata dobanzii fixa in primii 7 ani este de 4,49%, iar DAE de 5,60%. Ulterior, rata dobanzii va fluctua dupa algoritmul IRCC+2,26%. 

UniCredit Bank a operat o reducere conjugata, atat a marjelor cat si a dobanzilor fixe initiale pentru creditele ipotecare, cu dobanda fixa timp de 5 ani si asigurare de viata. De la 5,49% dobanda a fost scazuta la 4,99%, urmand sa fie calculata apoi dupa algortimul IRCC + 2,99% (in loc de IRCC+3,5% anterior). Reducerea de marja opereaza si pentru creditele ipotecare cu dobanda variabila din start, de la IRCC +3,35% se trece la IRCC +2,99%. 

BRD a umblat la randul sau la marjele creditelor Habitat in lei, unde algoritmul folosit-IRCC plus 3,77% s-a modificat in IRCC+3,11%, o scadere deci cu peste jumatate de punct procentual a marjei. In cazul in care debitorul primeste salariul la BRD, dobanda va fi IRCC plus 2,80% (anterior marja era de 3,45%). 

Si Raiffeisen Bank reduce dobanda fixa din primii 7 ani perceputa pentru creditele Casa Ta si Casa Ta Verde cu jumatate de punct procentual. Scaderile sunt de la 6,5% la 6% pentru Casa Ta si de la 6,25% la 5,75% la Casa Ta Verde. In cazul imprumuturilor unde se vireaza veniturile debitorilor direct in contul deschis la Raiffeisen Bank, dobanzile sunt cu 0,25 puncte procentuale mai mici. 

Va continua tendinta de reducere a costurilor creditelor?

Cum valoarea IRCC, indicele de referinta luat in calcul pentru  dobanda la credite, se calculeaza cu un anumit decalaj fata de radiografia momentului din piata monetara, este de asteptat ca urmatoarea valoare a sa luata in considerare de banci pentru noile credite sa fie mai redusa decat cea din prezent, urmarind trendul general din ultimele 2 luni. 

Tendinta de ieftinire a imprumuturilor, reluata recent, ar putea continua si in urmatoarele luni, este spatiu pentru asa ceva, dar cu o viteza care va depinde de numarul de imprumuturi cu probleme dupa reluarea platilor la creditele suspendate anul trecut (daca numarul acestora va fi semnificativ, bancile vor arata o reticenta mai mare in reducerea mai ampla a costurilor noilor credite)

No comments:

Post a Comment