Sunday, June 23, 2019

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta pentru introducerea unui nou program de credite imobiliare, denumit “O familie, o casa”. Acesta ar urma sa inlocuiasca actualul program Prima Casa, functional din 2009.

Dobanzi subventionate

Principalul punct de atractie al noului program in reprezinta costul creditului. Bancile ar urma sa acorde imprumuturi cu dobanda fixa de 5,5% pe an, pe primii 10 ani. O parte din dobanda va fi insa subventionata, astfel:

  • 2,6 puncte procentuale din dobanda pentru solicitantii cu venituri mai mici de 6.000 lei individual, 7.000 lei pentru o familie cu 2 adulti, 8.000 lei pentru o familie cu 1 copil si 12.000 lei pentru o familie cu 2 copii sau mai multi; limitele de venituri se vor actualiza anual;
  • 1 punct procentual pentru o familie cu un copil si 2 puncte procentuale pentru o familie cu 2 copii sau mai multi, cu varsta de pana la 18 ani, respectiv 26 ani daca urmeaza o forma de invatamant de lunga durata
  • 1 punct procentual pentru familiile in care un membru este incradat in categoria cu grad de handicap grav
  • Reducerea cumulata nu poate depasi 4,6 puncte procentuale, ceea ce inseamna ca rata dobanzii poate cobora pana la 0,9% pe an.
Perioada de rambursare este de maxim 20 ani, din care costul creditului este fix in primii 10 ani. Incepand cu al 11-lea an, bancile pot creste rata dobanzii, in situatia in care indicele pentru creditele consumatorilor (IRCC) depaseste pragul de 3,5%. Rata dobanzii se va putea majora cu aceasta diferenta (IRCC – 3,5%), fara sa se depaseasca insa nivelul de 7,5%.

Conditii de eligibilitate

Programul are un caracter social, motiv pentru care au fost concepute diverse criterii de eligibilitate:
  • se pot achizitiona doar locuinte noi sau cu maxim 5 ani vechime, ori consolidate in ultimii 5 ani
  • suprafata locuintei este cuprinsa intre 50 -100 mp;
  • o familie poate obtine doar un credit prin acest program sau prin programul Prima Casa
  • veniturile solicitantilor nu pot depasi 8.000 lei individual, 10.000 lei pentru o familie cu 2 membri, 11.000 lei pentru o familie cu 1 copil, si 12.000 lei pentru o familie cu 2 copii sau mai multi;
  • varsta beneficiarilor este de maxim 55 ani;
  • beneficiarul nu trebuie sa detina o alta locuinta unde sa aiba o cota de participare de peste 50% pe durata creditului.


Avansul minim este cuprins intre 5-10%, pentru locuinte de pana la 570.000 lei. In cazul in care pretul depaseste acest prag, beneficiarul achita diferenta din surse proprii.

No comments:

Post a Comment