Friday, November 17, 2017

Robor la 3 luni o ia din nou din loc


Dobanzile din piata monetara continua sa creasca in ciuda interventiilor BNR. Rata medie a dobanzilor interbancare, Robor la 3 luni, in functie de care se indexeaza majoritatea dobanzilor la creditele in lei, a depasit 2%, cu un sfert de punct procentual peste dobanda de politica monetara de 1,75% pe an. 
Indicatorul a facut, din nou, un salt spectaculos miercuri, ajungand la 2,06%, de la 1,92% cu doar o sedinta in urma. Joi, a continuat sa creasca la 2,09% pe an. 

Pe scadente scurte, cresterea Robor a fost chiar mai mare, de cate 0,2 puncte procentuale de la o sedinta la alta, in ultimele cinci zile. 

In ultima luna, cresterea Robor la 3 luni s-a produs cu pasi mici, dupa explozia de la finalul lunii septembrie – inceput de octombrie, dupa mesajele transmise de Banca Nationala. Guvernatorul BNR a dat asigurari ca dobanzile vor fi mentinute in apropierea dobanzii de politica monetara. 

Astfel, Robor la 3 luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii octombrie 2014. La inceputul acestui an, indicatorul se situa la 0,87%, dupa ce, in octombrie 2016 a atins minimul istoric de 0,68% pe an. 

Economistii se asteapta la cresterea dobanzii de politica monetara

Pentru perioada urmatoare, este de asteptat ca dobanzile din piata sa fluctueze in jurul dobanzii de politica monetara, in prezent la 1,75%, plus/minus un punct procentual (coridorul din jurul dobanzii cheie). Coridorul a fost ingustat in cea mai recenta sedinta de politica monetara a bancii centrale la un punct procentual si va ramane acolo, cel putin pentru o vreme. 

In schimb, nu este cert ce se va intampla cu dobanda de politica monetara. Numerosi analisti se asteapta ca aceasta sa creasca in prima parte a anului viitor. 

Dintr-un raport al Raiffeisen Bank reiese faptul ca economistii bancii estimeaza o prima crestere a dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, in martie 2018, pe fondul presiunilor inflationiste. De asemenea, ei se asteapta la inca doua decizii de acest gen pe parcursul anului viitor, astfel incat dobanda de politica monetara sa ajunga la 2,5%. 

Si UniCredit Bank a anuntat, recent, ca estimeaza majorarea dobanzii de politica monetara, in trei pasi de cate 0,25 puncte procentuale fiecare in prima parte a anului 2018. 

In cazul in care scenariile se adeveresc, si dobanda cheie ajunge la 2,5%, este de asteptat ca si dobanzile din piata monetara sa urce anul viitor, iar intervalul de variatie sa fie mai ridicat decat in prezent, respectiv intre 1,5% si 3,5% (fata de 0,75% - 2,75% in acest moment).

No comments:

Post a Comment