Tuesday, September 26, 2017

Ministerul Finantelor va emite titluri de stat pentru populatie

Romanii vor putea cumpara titluri de stat, asemenea, bancilor, prin intermediul Trezoreriei. Emisiunile vor fi stabilite de Ministerul Finantelor Publice, iar titlurile vor putea fi cumparate de populatie fara comision. In plus, dobanda obtinuta de detinatorii de titluri nu va fi impozabila, anunta Ministerul. 

Programul anuntat de stat se numeste Tezaur si urmeaza sa demareze de la inceputul lui 2018. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat un proiect de Hotarare de Guvern in acest scop. 

Cum se vor cumpara titlurile?

Asadar, persoanele fizice vor putea sa cumpere direct de la Trazorerie titluri de stat, emise special. In prezent, doar investitorii institutionali (banci, fonduri de investitii, fonduri de pensii etc.) au acces la imprumuturile statului.

Emisiunile pentru populatie vor fi stabilite prin programul de emisiune a titlurilor de stat pe piata interna si externa pentru anul urmator.

“Astfel, in luna decembrie a fiecarui an, Ministerul Finantelor Publice va anunta programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe piata interna si externa pentru anul urmator. Programul poate fi modificat in cursul anului, in functie de evolutiile pietelor financiare si de modificarea necesitatilor de finantare”, se mentioneaza in proiectul de hotarare.

Suma pusa la vanzare, perioada de subscriere, maturitatea sau structura de maturitati dupa caz, plafonul alocat fiecarei emisiuni, nivelul de dobanda pentru fiecare maturitate propusa si alte elemente considerate relevante de catre emitent vor fi cuprinse in referatul de aprobare a Ordinului de ministru prin care se stabileste prospectul pentru fiecare emisiune.

Statul revine pe aceasta piata dupa 13 ani

Titlurile de stat astfel emise nu pot fi rascumparate inainte de scadenta si sunt netransferabile. Prin comparatie, titlurile de stat emise pentru investitorii institutionali se tranzactioneaza la Bursa. La fel se intampla si cu titlurile de stat emise in cadrul programului Fidelis (care ar fi trebuit sa fie la a treia editie insa, din motive neprecizate, aceasta a fost amanata “pana in toamna”), lansat de stat in urma cu doi ani, dupa 10 ani de absenta de pe aceasta piata.

Statul nu a mai emis titluri de stat pentru populatie prin Trezorerie din 2005. La vremea respectiva, titlurile erau emise in forma materializata, nominal, pe suport de hartie, fiind adresate persoanelor fizice rezidente.

Valoarea nominala a certificatelor era intre 1 milion lei si 100 milioane de lei vechi (intre 100 de lei si 10.000 de lei noi), iar scadentele prevazute in normele legale erau 90 zile, 180 zile, 360 zile si peste un an.

In cazul in care titularul dorea rascumpararea titlului inainte de data scadentei, titularului i se platea dobanda la vedere practicata de trezorerie in acea perioada.

In schimb, in 2015, a lansat programul Fidelis. Insa prima emisiune a fost un semiesec, avand in vedere valoarea nominala prea ridicata, 1.000 de lei pe titlu, si formula complicata de calcul al dobanzii. In aceste conditii, gradul de subscriere a fost in jur de 65%.

A doua emisiune, insa, cea din 2016, a fost un real succes, suprasubscrisa de peste sapte ori, datorita faptului ca valoarea nominala a fost redusa la 100 de lei, iar dobanda a fost fixa, anuntata inainte de perioada de subscriptie.

No comments:

Post a Comment