Thursday, April 6, 2017

In era digitala, europenii continua sa prefere cash-ul

Sustinatorii schemelor de plati digitale vor sa incetateneasca ideea ca viitorul fara cash este foarte aproape, desi trei sferturi din platile la punctele de vanzare din zona euro sunt inca realizate cu cash. Datele provin dintr-un sondaj derulat de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a marca lansarea noii bancnote de 50 de euro. 
“Chiar si in aceasta era digitala, numerarul ramane esential in economia noastra. Un studiu in curs asupra utilizarii banilor, comandat de catre BCE, arata ca peste trei sferturi din platile realizate la punctele de vanzare din zona euro sunt cu ajutorul numerarului. In termeni tranzactionali, asta inseamna usor peste jumatate.”, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.

Sondajul este bazat pe jurnalul zilnic completat de peste 65.000 de respondenti intre octombrie 2015 si iulie 2016. Participantilor la sondaj li s-a cerut sa noteze toate platile facute la punctele de vanzare, precum supermarket-urile, magazinele cu bunuri de folosinta indelungata, baruri, restaurante si chioscurile de strada. 

Sondajul ECB a fost derulat in 17 tari. Totodata, sondaje asemanatoare au fost derulate, pe baza unei metodologii similare, de catre bancile nationale din Germania si Olanda. 

Cum arata noua bancnota de 50 de euro?

Bancnota de 50 de euro este cea mai des utilizata la nivelul zonei euro, cu peste noua miliarde de exemplare in circulatie, reprezentand 46% din valoarea tuturor bancnotelor euro in circulatie. 

Noua bancnota de 50 de euro a intrat de marti in circulatie si contine elemente suplimentare de securitate, menite sa ingreuneze falsificarea. Pentru a nu crea confuzii, noua bancnota are tot culoarea portocalie, ca si cea pe care o inlocuieste. 

Elementele de securitate ale acesteia includ o fereastra cu portret plasata in partea de sus a hologramei, ce devine transparenta daca este privita in lumina. Fereastra contine un portret al zeitei Europa, din mitologia greaca, vizibila pe ambele fete ale bancnotei. Acelasi portret este vizibil si in filigran, alaturi de numarul „50” in nuanta verde-smarald. De asemenea, noua bancnota mai contine si zone imprimate in relief pentru cei cu deficiente de vedere.

Aceasta este cea de-a patra bancnota din seria "Europa", dupa cea de 5 euro care a intrat in circulatie in luna mai 2013, urmata, la sfarsitul lunii septembrie 2015, de noua bancnota de 10 euro, iar in noiembrie 2015 de noua bancnota de 20 euro.

Bancnotele din seria "Europa" cu denominari mai mari (100 de euro si 200 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, insa nu si bancnotele de 500 de euro. 

In paralel, actualele bancnote euro, emise in luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulatie. BCE este responsabila de emiterea de monede si bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea monedelor si bancnotelor revine bancilor centrale nationale.

No comments:

Post a Comment