Wednesday, March 1, 2017

Indicele BET - la cel mai mare nivel post-criza

Bursa de Valori Bucuresti revine la performatele inregistrate inainte de criza. Indicele principal al pietei, BET, a atins, joi, cel mai mare nivel de dupa criza, respectiv 8.080 de puncte, dupa sapte sedinte consecutive de crestere. Insa, in timp ce unii observatori ai pietei spun ca trendul este solid si va continua, altii indeamna la prudenta. 

De la inceputul anului pana in prezent, indicele BET, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate companii de pe piata reglementata, a crescut cu 13,5% (daca luam in calcul inchiderea sedintei de joi, cand indicele BET a inregistrat 8.045 de puncte). 

Maxime istorice si in SUA

Cei optimisti sustin ca ritmul sustinut al cresterilor din ultima perioada reprezinta un indiciu de sustenabilitate a trendului, si se asteapta la o intrare a bursei romanesti intr-un nou ciclu crescator. 

Acestia se bazeaza, in acest context, si pe evolutiile, de asemenea favorabile, din pietele mature. In SUA este asteptata o continuare a impulsului pozitiv sustinut de programul economic al noii Administratii Trump de la Casa Alba. 

Si aici, principalul indice al Bursei din New York, Dow Jones, a trecut recent pragul de 20.000 de puncte pentru prima data in istorie si se mentine peste acest nivel. 

Dow Jones este cel mai mediatizat indice bursier pe plan mondial. Din el fac parte cele mai performante 30 de companii americane, dintre care amintim 3M, Boeing, Microsoft, Coca-Cola, General Electric, Hewlett Packard, IBM, McDonald's, Walt Disney sau Intel.

De-a lungul timpului, Dow Jones a crescut constant, osciland pana in 2007 la cotatii de peste 10.000 de puncte, insa turbulentele financiare din anii crizei l-au coborat pana la 8.500 de puncte.

Analistii spun ca si din Europa incep sa vina si vesti pozitive, iar in acest sens ultimul exemplu este indicele care masoara achizitiile in industrie din Germania si care este la un maxim al ultimilor 6 ani.

Prudentii indeamna la temperarea euforiei

Pe de alta parte, alti observatori indeamna la prudenta, pentru a nu cadea dintr-o extrema in alta. Acestia avertizeaza ca economiile puternice ale lumii se apropie de finalul ciclului de crestere economica post-criza, iar investitorii trebuie sa se pregateasca pentru faza de temperare a cresterii economice. 

Totusi, si acestia recunosc ca indicele principal al pietei de capital romanesti a depasit asteptarile celor mai optimisti analisti, care vedeau un astfel de nivel abia spre finalul anului.

In acelasi timp, ei sustin ca trendul de crestere de la Bucuresti ar putea continua o vreme, daca economia va creste in continuare, rezultatele financiare ale companiilor se vor mentine la fel de bune ca si cele de anul trecut, iar nivelul dividendelor ramane consistent, in special la companiile de stat. 

Guvernul a decis, recent, sa oblige companiile de stat sa acorde dividende in procent minim de 90% din profitul obtinut, fata de 50% anterior, fapt care ofera investitorilor in aceste companii perespectiva unor castiguri mult mai mari.

No comments:

Post a Comment