Monday, January 30, 2017

Plafonul de garantare a depozitelor, suplimentat temporar pentru unii clienti

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a instituit un plafon de garantare suplimentar, de 100.000 de euro, pentru depozitele ce rezulta din tranzactii imobiliare, mosteniri, despagubiri, plata unor indemnizatii de asigurare si altele. Garantarea suplimentara este valabila, insa, pe o perioada limitata, de 12 luni, potrivit unui comunicat al institutiei. 
Pe langa plafonul actual de garantare, de 100.000 de euro, un deponent poate beneficia de un plafon suplimentar in aceeasi suma, insa doar pentru un an si doar pentru sumele provenite din sursele mentionate. 

„Cu scopul de a oferi o protectie sporita pentru deponenti, prin Directiva 49/2014/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind schemele de garantare a depozitelor (art. 6 alin.2), anumite categorii speciale de depozite beneficiaza de un plafon de garantare suplimentar. Acesta este aplicat pe o perioada de maximum 12 luni de la data la care suma a fost creditata in cont la institutia in cauza sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o alta institutie de credit”, se arata in comunicatul BNR.

Ce depozite beneficiaza de garantare suplimentara?

Potrivit legii de transpunere a Directivei mentionate, BNR are obligatia sa stabileasca si sa reconsidere periodic nivelul plafonului suplimentar.

In comunicatul BNR se precizeaza ca depozitele care beneficiaza de aceasta garantie suplimentara in caz de faliment al unei banci sunt cele care rezulta din tranzactii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinatie locativa, adica vanzari de locuinte, cele rezultate din pensionare, disponibilizare, invaliditatea sau decesul deponentului, cele rezultate din incasarea unor indemnizatii de asigurare sau a unor compensatii pentru daune generate de infractiuni sau pentru condamnari pe nedrept.

BNR a publicat si un tabel din care rezulta ca nivelul de garantare suplimentara de 100.000 de euro este cel mai redus din Uniunea Europeana. Al doilea cel mai redus este cel din Bulgaria, de 127.000 de euro, in timp ce in Italia, Slovenia si Slovacia cuantumul este nelimitat.

No comments:

Post a Comment