Monday, July 4, 2016

Brexit-ul scumpeste creditele in lei

Persoanele cu credite in lei intra in noul trimestru cu dobanzi mai mari decat trimestrul trecut. Dobanzile la imprumuturile in moneda nationala sunt raportate la indicele ROBOR (media dobanzilor pe piata bancara) mentionat in contract, iar acesta a crescut chiar pe finalul trimestrului. Comparativ cu anul trecut, insa, dobanzile sunt in scadere.

Cele mai multe contracte de imprumut prevad actualizarea dobanzii trimestrial, drept pentru care evolutia indicelui ROBOR la trei luni este cea mai urmarita. La finalul trimestrului care tocmai s-a incheiat, acest indicator se situa la 0,81%, in urcare de la 0,78% la finalul trimestrului trecut. 

Cresterea indicelui s-a produs in ultima saptamana a trimestrului, pe fondul evenimentelor din Marea Britanie. Chiar in prima zi dupa votul pro-Brexit, pe piata monetara din Romania indicele ROBOR la trei luni a crescut la 0,85% de la 0,76% in sedinta anterioara.

Evolutia a fost catalogata drept nesemnificativa de catre reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), guvernatorul institutiei sustinand ca, la o rata de 50 de euro (echivalent lei), cresterea ROBOR inseamna doar 5-6 lei in plus lunar. 

La un credit ipotecar, insa, ratele sunt mai mari, deci si impactul este mai mare. In plus, dupa o perioada lunga de timp de relativa stabilitate a indicilor de referinta, o crestere de 0,09 puncte procentuale de la o zi la alta este cel putin sesizabila. 

Indicii au revenit pe scadere, dar au ramas peste valorile dinaintea referendumului


In zilele care au urmat, indicatorul a revenit pe scadere si a incheiat trimestrul la 0,81%. Inainte de referendumul din Marea Britanie, piata monetara din Romania a fost calma, indicii ROBOR stabilizandu-se la valori situate in jur de 0,75% pentru ROBOR la trei luni, 1% la sase luni si 1,17% la un an. 

Si indicii pe perioade de sase luni si un an au urcat destul de brusc vinerea trecuta fata de sedinta precedenta, la 1,07% de la 1,01% ROBOR la sase luni, si la 1,25% de la 1,18% ROBOR la 12 luni. Si acestia au revenit pe scadere saptamana aceasta, insa raman peste valorile consemnate anterior.

Comparativ cu anul trecut, insa, scaderea de dobanzi este evidenta, la nivelul tuturor indicilor care sta la baza actualizarii dobanzii. In cazul contractelor cu actualizare la trei luni, dobanzile vor fi mai mici cu mai mult de jumatate de punct procentual in trimestrul trei al acestui an, fata de acelasi trimestru al anului trecut, avand in vedere ca ROBOR la trei luni s-a redus de la 1,35% la jumatatea anului trecut, la 0,81% in prezent.

Incertitudinea ramane cuvantul de ordine pe pietele financiare


Perioada urmatoare, insa, este caracterizata de incertitudine, avertizeaza reprezentantii Bancii Nationale. Institutia a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an, in cea mai recenta sedinta a Consiliului de Administratie. De asemenea, ratele rezervelor minime obligatorii au fost mentinute la nivelul actual, iar urmatoarele decizii vor fi luate ”in functie de situatiile care se vor dezvolta”, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 

El a explicat ca socul initial al votului pro-Brexit a fost aproape imperceptibil pe piata romaneasca, insa considera ca impactul acestuia se va resimti pe termen mai indelungat. 

"Noi ne pastram aprecierile. Brexit-ul a fost un risc major, s-a materializat, impactul este insa pe termen mai indelungat si deriva din doua elemente: din incertitudine (pentru ca a sporit incertitudinea) si din faptul ca slabeste spiritul european. Iar pentru Romania spiritul european a constituit principala ancora", a subliniat guvernatorul BNR. 

In privinta inflatiei, estimarile reprezentantilor BNR arata ca aceasta va ramane in teritoriu negativ mai mult timp decat se anticipase initial, pe fondul mentinerii incertitudinilor la nivel european si mondial, dar si a preturilor scazute la marfurile de import. 

Anterior, banca centrala estima ca inflatia va trece pe plus odata cu epuizarea impactului reducerii TVA la produsele alimentare, din iunie 2015.

No comments:

Post a Comment