Saturday, June 25, 2016

Comitetul pentru Stabilitate Financiara recomanda BNR sa nu puna frana creditarii

Avansul creditarii in lei nu ingrijoreaza Comitetul National pentru Stabilitate Financiara (CNSF), desi pe segmentul populatie, cresterea anuala a finantarilor in moneda nationala a ajuns la 35%. Din contra, Comitetul recomanda Bancii Nationale a Romaniei sa nu ia masuri pentru restrictionarea accesului la imprumuturi. 

Comitetul, format din ministrul Finantelor Publice, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara si directorul executiv al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, si condus de guvernatorul BNR, s-a intrunit saptamana trecuta. In sedinta respectiva, membrii Comitetului au ajuns la concluzia ca ”dinamica creditului si a indatorarii sectorului neguvernamental nu evidentiaza presiuni semnificative din perspectiva indatorarii sectorului privat”.

In concluzie, CNSF apreciaza ca nu este necesara stabilirea unui nivel al ratei amortizorului anticiclic mai mare de 0 (zero) la suta, nivel stabilit la inceputul acestui an. Acesta este un instrument macroprudential utilizat in prevenirea si limitarea cresterii excesive a creditului si a indatorarii sectorului neguvernamental. 
 
In aceste conditii, CNSF a recomandat BNR sa nu majoreze indicatorul mentionat, adica sa nu restrictioneze accesul populatiei si firmelor la creditele bancare. 

Recomandarea este explicabila in ceea ce priveste creditarea companiilor, unde reluarea finantarilor inca intarzie din cauza supraindatorarii sau a altor probleme financiare cu care se confrunta firmele locale. Aceste fapt se reflecta in cifrele cu privire la creditarea totala, care arata un avans anual de doar 3% in aprilie 2016 fata de aprilie 2015. Insa, pe componente, finanatarile in lei au inregistrat o crestere de la un an la altul de 21%. Mai mult, creditele in lei pentru populatie au ajuns la un ritm anual de 35,5%, si au inregistrat o valoare record, de 57,2 miliarde de lei. Prin comparatie, finantarile in lei pentru firme au avut un avans anual sub 10%.

Reprezentantii BNR avertizau, anul trecut, cu privire la viteza de crestere a creditarii

Decizia CNSF vine chiar in contradictie cu ingrijorarile exprimate chiar de reprezentanti ai bancii centrale inca din toamna anului trecut, care anuntau ca institutia analizeaza daca este cazul sa introduca masuri de restrictionare a creditarii pentru populatie. 

In urma cu jumatate de an, un reprezentant al bancii centrale sustinea ca „este nevoie ca aceasta crestere (a creditarii catre populatie –n.r.) sa fie monitorizata cum se cuvine de banci si de noi (BNR-n.r.) si pot sa va spun ca, in ceea ce priveste Banca Nationala, noi analizam masura in care este nevoie, este util, este oportun sa intervenim in acest proces cu noi instrumente macroprudentiale, in vederea evitarii repetarii unui boom, a unei fericiri maxime, cum a fost pana in 2008, dar care probabil nu se va repeta, pentru ca atunci, inca in etapa post-comunista, nu cunoscusem ce inseamna recesiunea".

La vremea respectiva, cresterea anuala a creditarii pentru populatie era de aproximativ 20%, nivel considerat „inca rezonabil”. Insa o crestere de 30% nu ar mai fi rezonabila, declara atunci reprezentantul BNR.

Deja de cateva luni, statisticile BNR arata avansuri anuale de peste 30% la creditele in lei contractate de populatie, cifre care se pare ca sunt considerate, in continuare, ”rezonabile”.  

No comments:

Post a Comment