Monday, March 7, 2016

Bancile instiga viitorii clienti sa se impotriveasca darii in plata

Bancile continua sa atace coarda sensibila a viitorilor potentiali clienti si anunta, rand pe rand, inasprirea conditiilor de creditare din cauza legii privind Darea in plata, desi aceasta nu este in vigoare. BRD-Groupe Societe Generale a decis, cel mai recent, sa majoreze avansul pentru creditele ipotecare in euro la 50%. 
Decizia vizeaza doar finantarile acordate pe perioade mai lungi de 25 de ani. Insa, dincolo de efectul psihologic, masura nu va afecta prea multi clienti persoane fizice, avand in vedere ca in ultima perioada creditarea pentru persoane fizice a migrat masiv catre lei, creditele in valuta fiind acordate doar celor care obtin venituri in valuta. Creditele ipotecare se deruleaza aproape exclusiv prin programul Prima Casa, unde avansul este reglementat prin lege, la 5%, iar finantarile se acorda exclusiv in lei. Chiar BNR a anuntat, in contextul discutiilor pe Legea privind darea in plata, ca peste 90% din creditele aflate in derulare sunt acordate prin programul guvernamental. 

Pentru imprumuturile in euro cu ipoteca mai mici de 25 de ani, avansul este de 25%, iar pentru lei, indiferent de perioada de acordare.

Alte doua banci au majorat, pana in prezent, avansul pentru creditele ipotecare, iar alta a anuntat ca va lansa creditul ”greu de luat”. Raiffeisen Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare clasice la 35% la lei si la 40% la euro. Conform reglementarilor in vigoare ale Bancii Nationale a Romaniei, avansul minim pentru creditele pentru locuinte in lei este de 15 %, iar pentru euro este de 25%. Pentru alte valute (dolari, franci sau altele), avansul minim impus de BNR este de 40%.

De asemenea, Bancpost a publicat pe site-ul propriu noile conditii de creditare, din care reiese faptul ca percepe un avans de 33% pentru ipotecarele in lei si 43% pentru cele in valuta. In plus, CEC Bank a anuntat ca lucreaza la un produs cu conditii mult inasprite. 

Deciziile bancilor de a majora avansul pentru creditele ipotecare dar si anunturile in acest sens au atras, insa, atentia Consiliului Concurentei care suspecteaza, deja, o posibila intelegere intre banci. Presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca monitorizeaza situatia. Mai mult, el a remarcat faptul ca este pentru prima data cand bancile isi anunta public strategiile, pe care pana acum le tineau cat mai departe de ochii concurentei.

No comments:

Post a Comment