Wednesday, June 8, 2016

Politica fiscala indeparteaza Romania de euro

Romania indeplineste, in prezent, trei din patru dintre criteriile nominale de convergenta la zona euro, insa exista riscuri sa devieze in special in zona fiscala, reiese din raportul de Convergenta publicat de Comisia Europeana. Tara noastra este analizata alaturi de Bulgaria, Croatia, Ungaria, Polonia, Cehia si Suedia. 
„In Romania, deficitul bugetar si datoria publica s-au incadrat in nivelurile prevazute de criteriile de la Maastricht in anul 2015. (...) Previziunile economice ale Comisiei Europene din primavara anului 2016 releva faptul ca Romania si-a indeplinit obiectivul bugetar pe termen mediu incepand cu anul 2013, dar risca sa devieze semnificativ de la acesta atat in anul 2016, cat si in 2017. Totodata, se estimeaza ca implementarea masurilor de relaxare fiscala anuntate va conduce, in anul 2017, la depasirea plafonului de 3% din PIB aplicabil deficitului bugetar si la plasarea datoriei publice pe o tendinta ascendenta”, se mentioneaza in Raport.

In aceste conditii, Comisia Europeana considera ca se impun in continuare reforme in aceste domenii si o politica fiscala prudenta, care sa determine reindeplinirea rapida a obiectivului pe termen mediu, pentru a asigura sustenabilitatea finantelor publice. 

Leul a avut o volatilitate ridicata in ultimii doi ani

„Cursul de schimb al leului romanesc fata de euro s-a caracterizat printr-un grad relativ ridicat de volatilitate, diferentialele de dobanda pe termen scurt fata de zona euro mentinandu-se la niveluri relativ ridicate pe tot parcursul perioadei de referinta”, se arata in raportul citat. Insa aceeasi evolutie s-a remarcat in majoritatea tarilor analizate in raport.
 
In schimb, tara noastra indeplineste criteriile pentru adoptarea euro in ceea ce priveste inflatia si donanzile. In privinta inflatiei, cu o medie anuala de minus 1,3%, aceasta se afla mult sub referinta europeana de plus 0,7%. Totodata, in perioada de referinta mai 2015-aprilie 2016, ratele dobanzilor pe termen lung s-au situat, in medie, la 3,6%, valoare inferioara celei de referinta de 4% corespunzatoare criteriului de convergenta privind ratele dobanzilor, se mai arata in raport. 

Cerintele privind independenta bancii centrale nu sunt indeplinite

Pe de alta parte, Comisia considera ca, in Romania, in multe domenii sunt necesare masuri destinate ameliorarii mediului de afaceri si a celui institutional, sporirii investitiilor si concurentei pe pietele de bunuri si servicii, reducerii somajului in randul tinerilor si a somajului pe termen lung, precum si imbunatatirii calitatii si eficientizarii administratiei publice si a sistemului judiciar.

De asemenea, Romania trebuie sa intreprinda eforturi semnificative pentru majorarea ratei foarte scazute de absorbtie a fondurilor europene. 

Mai mult, potrivit raportului, legislatia romaneasca nu indeplineste toate cerintele privind independenta bancii centrale, interdictia de finantare monetara si integrarea juridica a bancii centrale in Eurosistem.

No comments:

Post a Comment