Thursday, June 30, 2016

Guvernul a aprobat scutirea de impozit pentru darea in plata

Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta care prevede scutirea de la plata impozitului pe transferul proprietatii pentru cei care apeleaza la darea in plata in schimbul stergerii creditului la banca. Potrivit actului normativ, vor fi scutiti de la plata impozitului cei care se folosesc o singura data de aceasta solutie, chiar daca imprumutul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare.

Poate beneficia de aceasta masura orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea in plata. Pentru orice alta solicitare de dare in plata ulterioara, va fi platit impozitul pe transferul proprietatii imobiliare, conform Codului Fiscal, precizeaza Guvernul prin intermediul unui comunicat. 

In prezent, impozitul pe transferul de proprietate ajunge pana la 3% din valoarea tranzactiei. Mai mult, initial Ministrul Finantelor a sustinut ca aceasta cota ar trebui sa se aplice la soldul creditului, nu la valoarea de piata din grila a proprietatii cedate bancii. Aceasta varianta ar fi dezavantajat suplimentar debitorul, avand in vedere ca valoarea proprietatilor cumparate in perioada de boom, prin credit, a scazut semnificativ. 

Actele de dare in plata vor fi inscrise intr-un Registru national 

Pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata, va fi infiintat, la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata. In acest registru vor fi inscrise actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise conform Legii 77/2016.

Totodata, persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la Legea darii in plata pentru a li se anula datoriile neachitate nu vor mai trebui sa achite impozitul datorat pentru transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice forma pot cere restituirea acestuia, se mai arata in comunicatul Guvernului. 

In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, promovarea acestei Ordonante este determinata in principal de necesitatea protejarii si din punct de vedere fiscal a persoanelor fizice care au dreptul de a li se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului, potrivit prevederilor Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Scutirea de impozit pentru darea in plata a fost solicitata de Asociatia Uilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) imediat dupa intrarea in vigoare a Legii, cand s-a pus pentru prima data problema impozitarii transferului de proprietate in acest caz. 

Mai mult, AURSF s-a opus in momentul in care s-a propus introducerea de criterii care sa departajeze potentialii beneficiari ai scutirii de impozit pentru darea in plata.

No comments:

Post a Comment