Wednesday, February 24, 2016

Bancile pe profit, clientii pe pierdere

Anul 2015 a fost cel mai dur de pana acum in ceea ce priveste conflictele dintre clienti si banci, alimentate si de aprecierea puternica a francului elvetian chiar la inceputul anului, fapt care a ingreunat situatia clientilor cu astfel de credite. Insa,  in timp ce clientii nu au primit mai nimic din ce li s-a promis,  bancile au obtinut profit. 

In cadrul tuturor discutiilor cu privire la eventuale masuri destinate protectiei clientilor, bancile au folosit ca argument pierderile suferite de sectorul bancar in anii post-criza si iminenta unor pierderi viitoare in cazul in care masurile propuse intra in vigoare. Si totusi, in 2015, sistemul bancar a raportat un profit de peste un miliard de euro, conform statisticilor BNR.

In acelasi timp, activele bancilor au crescut la peste 84 de miliarde de euro, maximul ultimilor opt ani. Potrivit analistilor, bancile obtin venituri din comisioane si din marja de dobanda, la care se adauga si veniturile din vanzarea de credite neperformante, iar in 2015 bancile au vandut pachete semnificative de neperformante, chiar si cu discount de 90%. 

Dar nici acum bancile nu par a fi multumite. Reprezentantul uneia dintre ele spune ca profiturile bancilor au venit de la vanzarea de credite neperformante, care a eliberat sume mari neconstituite ca provizioane. In plus, profiturile din 2015 nu acopera pierderile inregistrate de banci in perioada post-criza, mai spun bancherii. La inceputul anului trecut, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, declara ca bancile au insumat, in patru din cei sase ani premergatori lui 2015, pierderi cumulate de 8 miliarde lei, in ceilalti doi ani castigurile fiind de 0,9 miliarde lei.

La cat se ridica pierderile clientilor bancilor in perioada post-criza?

Insa nimeni nu a cuantificat, pana in prezent, pierderile suferite de clientii bancilor, fie debitori sau creditori (deponenti). Nu stie nimeni cat au pierdut clientii cu credite in franci elvetieni de la contractarea creditului pana in prezent, din cauza dobanzilor introductorii, care au explodat la scurta vreme dupa demararea creditului, din cauza clauzelor abuzive din contracte si, nu in ultimul rand, de deprecierea leului in raport cu francul elvetian de-a lungul timpului, care a culminat cu dezastrul de la inceputul anului trecut, cand cursul leu/franc a ajuns la un nivel de 2 ori si jumatate mai mare fata de momentul semnarii contractului. 

Nu au fost cuantificate nici pierderile celorlalti clienti ai bancilor, cu credite in monede mai putin ”exotice”, care au platit sume uriase bancilor in contul unor clauze abuzive (dobanzi stabilite unilateral in baza unor formule netransparente, comisioane ”ingenioase”, dobanzi penalizatoare imposibil de suportat etc.).

Interesant este ca nici pierderile deponentilor nu sunt cunoscute, nu cele din scaderea dobanzilor, dar macar cele ale clientilor care au depus o suma la banca si, la scadenta, au plecat cu bani mai putini acasa, desi sistemul bancar din Romania se mandreste cu faptul ca in tara noastra dobanzile sun ”real pozitive”. 

Cert este ca, la finalul anului 2015, bancile au obtinut profit, iar clientii au continuat sa integistreze pierderi avand in vedere ca nu au obtinut mai nimic in urma negocierilor cu bancile, in ciuda recomandarilor si promisiunilor de impartire a poverii rezultata din perioada de creditare iresponsabila, nu au obtinut o lege a conversiei creditelor in valuta, nu au obtinut o lege a darii in plata, iar aplicarea legii privind falimentul personal a fost amanata cu un an.

No comments:

Post a Comment