Wednesday, February 3, 2016

Bancherii trag de timp in cazul darii in plata

Dezbaterea Legii privind darea in plata incepe cu piedica pusa de bancheri. Comisia de Buget a Senatului a amanat cu o saptamana dezbaterile privind reexaminarea actului normativ dupa ce, marti, reprezentantii bancilor au declarat ca nu au avut timp sa studieze modificarile. 

Deputatul Daniel Zamfir, autorul legii si al amendamentelor depuse in cadrul procesului de reexaminare, a acuzat bancile comerciale ca tergiverseaza procesul pe spatele clientilor. 

„Stiti, formele astea de tergiversare pe care bancile le incearca, cum ca n-au avut timp sa studieze amendamentele, fac parte dintr-un razboi tactic pe care acestea il incearca, din nefericire, pe spinarea oamenilor. Dupa cum ati vazut, au incercat cu presiuni asupra parlamentarilor (…) Acum (spun ca – n.r.) n-au avut timp sa studieze amendamentele, ca atare, mai amana cu o saptamana. Vreau sa va spun ca oamenii astia nu inteleg ca tot razboiul acesta pe care il duc ei, il duc in defavoarea oamenilor”, a declarat Daniel Zamfir.

Deputatul a caracterizat tentativele institutiilor bancare ca fiind inutile. In niciun caz, sub nicio forma, principiul legii, acela care este unul corect, de impartire a riscului intre client si banca, nu se modifica”, a explicat initiatorul Legii. 

Presedintele BCR spune ca noua forma a legii este mai radicala decat prima


In paralel, presiunile bancilor in spatiul publica impotriva Legii continua. 

Presedintele celei mai mari banci din sistem, Banca Comerciala Romana, Sergiu Manea, a transmis presei prin care sustine faptul ca piata creditului va avea de suferit.

„Cred in rationalitate si sper ca va avea castig de cauza, altminteri restrangerea pietei creditului devine inevitabila din cauza riscurilor pentru deponenti si actionari. Legislatia punitiva si lipsa dialogului constructiv privind sectorul financiar a devenit un indicator al lipsei de incredere din societate. Personal, am privit retrimiterea in Parlament a Legii darii in Plata drept o oportunitate pentru ca sectorul financiar, reprezentantii mediului legislativ si cei ai consumatorilor sa se aplece asupra unor modificari constructive”, a declarat Sergiu Manea. 

El considera ca propunerile de modificare a legii conduc la o „versiune si mai radicalizata, care va genera fara doar si poate o restrangere generala a pietei creditului si a intermedierii financiare”.

No comments:

Post a Comment