Wednesday, January 6, 2016

Schimbari pe piata bancara in 2016

Piata bancara din Romania incepe anul 2016 cu schimbari semnificative. O noua banca isi deschide portile la Bucuresti, Alior Bank, in timp ce alta este radiata din registrele nationale, respectiv Volksbank. In plus, cel putin doua alte institutii isi cauta cumparator: Banca Comerciala Carpatica si Piraeus Bank.

Banca nou intrata in peisajul romanesc, Alior Bank, este numarul patru in Polonia, in functie de retea, si a incheiat deja, in vara anului trecut, un acord cu Telekom Romania Mobile Communications, in urma caruia institutia de credit va furniza servicii bancare celor sase milioane de clienti ai operatorului de telefonie mobila. 

Institutia intentioneaza sa atace piata serviciilor financiare digitale, un segment de retail ramas mult in urma, avand in vedere ca romanii inca prefera sucursala clasica.

Printre actionarii bancii poloneze se numara PZU, cea mai mare companie de asigurari din Polonia cu o participatie de 20%, Genesis Asset Management cu 7%, Alior Lux cu 5%, Aviva cu 5% si alti actionari, care au 62%, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul propriu.

Volksbank, radiata din Registrul Comertului


Pe de alta pate, Banca Transilvania tocmai a anuntat rezultatele fuziunii cu Volksbank, aceasta din urma disparand de pe firmament la inceputul acestui an, dupa ce a fost radiata de la Registrul Comertului in data de 31 decembrie 2015. 

Clientii dar si o parte din angajatii Volksbank au trect la Banca Transilvania, astfel ca, in prezent, institutia nou creata are 2,2 milioane de clienti, din care 10% provin de la Volksbank, si 7.300 de angajati, din care aproape 400 sunt din echipa bancii preluate. 

„Am pornit la drum in acest proiect cu gandul ca dorim sa pastram clientii Volksbank Romania, sa construim, de la inceput, o relatie pozitiva. (...) 34.000 de clienti Volksbank au beneficiat de reduceri si de beneficii din partea BT. In total, a fost acordata clientilor VBRO o diminuare a datoriei totale de 1,5 miliarde de lei prin oferta care a constat in restituirea comisionului de risc pentru credite indiferent de moneda, prin oferta de discount-uri pentru conversia creditelor in franci elvetieni, respectiv prin diminuarea automata a datoriei totale pentru creditele curente”, se arata intr-un comunicat al bancii transmis la finalizarea fuziunii. 

In schimb, Banca Carpatica nu reuseste sa isi gaseasca un cumparator. Pana de curand, actionarii bancii au negociat cu fondul american de investitii JC Flowers, insa tranzactia a picat inainte de finalul anului trecut. In prezent, banca discuta o posibila participare la majorarea capitalului cu Nextebank. 

Carpatica, in discutii pentru preluare cu Nextebank

Aceasta din urma ar putea subscrie la majorarea capitalului bancii, si astfel sa preia controlul bancii din Sibiu. Potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti, Nextebank are exclusivitate la subscriere si poate retrage in orice moment oferta. Insa, pana pe 22 ianuarie trebuie sa realizeze operatiunea de  due-dilligence, iar pana pe 26 ianuarie trebuie sa vina cu o oferta ferma. 

Carpatica are nevoie de o majorare de capital, dupa ce solvabilitatea bancii a cazut pana aproape de pragul minim legal de 8%, ca urmare a pierderilor din ultimii ani, iar banca lucreaza cu restrictii impuse de BNR. 

JC Flowers ar fi trebuit sa investeasca 100 de milioane de lei in capitalizarea Carpatica. Insa fondul de investitii s-a retras, dupa ce si negocierile pentru preluarea Piraeus Bank Romania au esuat, din cauza faptului ca banca mama a subsidiarei romanesti nu a gasit finantarea necesara pentru a acoperi necesarul de capital. 
Fondul voia sa preia Carpatica doar alaturi de Piraeus Bank, pentru a face o banca de top 10 pe piata locala. 

Carpatica are o cota de piata sub 1%, iar Nextebank, detinuta pana in 2013 de ungurii de la MKB, avea o cota de 0,3% la finele lui 2014, cu active de un miliard de lei.

No comments:

Post a Comment