Wednesday, July 1, 2015

AAFBR: BNR mentine dobanda cheie la 1,75%

Analistii Financiar-Bancari din Romania estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine dobanda de politica monetara la 1,75% pe an, in sedinta de politica monetara din data de 1 iulie. Mai mult, ei sunt de parere ca actualul nivel ar putea fi mentinut pana la finalul anului. 

Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), si nivelul rezervelor minime obligatorii ar putea fi mentinut in sedinta de miercuri, la 8% la pasivele in lei si la 14% pentru cele in valuta. Insa acestea ar putea sa scada pana la finalul anului, sustin analistii citati.

”Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca atat rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei cat si cele pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute constante pe 1 iulie. Relaxarea politicii monetare ar putea continua in restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 6% in luna decembrie 2015 si pentru pasivele in valuta pana la 12%”, se arata in comunicatul AAFBR. 

In schimb, opiniile referitoare la politica monetara a BNR din 2016 sunt divergente. Un numar mic de participanti la sondaj estimeaza o reducere a dobanzii de politica monetara pana la 1,5% in luna decembrie 2016. Pe de alta parte, exista si analisti care prognozeaza un ciclu de intarire a politicii monetare, cu un nivel al dobanzii care ar putea ajunge la 2,5% in luna decembrie a anului urmator, mai reiese din comunicat.

No comments:

Post a Comment