Wednesday, June 10, 2015

Uniunea pietelor de capital prinde contur

Planul de actiune privind infiintarea Uniunii pietelor de capital va fi publicat de Comisia Europeana in luna septembrie, a declarat comisarul european responsabil pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital, Jonathan Hill. Perioada de consultare pe acest proiect a expirat la jumatatea lunii mai. 
„Interesul pentru acest proiect este reflectat de cele peste 700 de raspunsuri pe care le-am primit in procesul de consultare cu privire la uniunea pietelor de capital. Pe langa consultarea formala am calatorit in Europa pentru a vorbi cu politicieni, consumatori, start-up-uri, autoritati de reglementare, industria serviciilor financiare si investitori mari si mici. Acesta este un proiect clasic de piata unica pentru toate cele 28 de state membre ale UE“, a declarat, la Bruxelles, comisarul Jonathan Hill.

Potrivit acestuia, in urma implementarii acestui proiect, cel mai mult ar putea sa beneficieze companiile si investitorii din tarile care nu au piete de capital dezvoltate. In opinia sa, piata unica va crea conditiile pentru libera circulatie a capitalului catre antreprenorii care au potential de crestere, indiferent unde sunt localizati.

Infiintarea uniunii pietelor de capital (CMU), dupa modelul uniunii bancare, este proiectul cu cea mai mare amploare pe care il are in vedere Comisia Europeana pentru urmatorii ani. Din aceasta uniune vor face parte toate cele 28 de state membre ale UE, nu doar tarile din zona euro, ca in cazul proiectului uniunii bancare. 

Insa acasta uniune poate aduce, pe langa avantaje si dezavantaje, pentru ca va presupune alinierea la reglementari si la costuri, iar tarile dezvoltate ar putea sa fie avantajate.

Comisarul european a amintit ca angajamentul pentru crearea unei piete de capital unice in Europa dateaza de aproape 60 de ani, iar raspunsurile primite in urma procesului de consultare arata ca acum exista „oportunitatea, sustinerea si vointa“ de a face acest lucru.

Planul de actiune va stabili foaia de parcurs si calendarul pentru implementarea principalelor elemente ale uniunii pietelor de capital.

Proiectul, denumit “cartea verde”,  urmareste inlaturarea obstacolelor care  blocheaza accesul firmelor, in special IMM-uri, la finantare alternativa celei bancare.
 
“In alte parti ale lumii, situatia este diferita. O piata unica de capital pe deplin functionala ar oferi o multitudine de oportunitati. Iata un exemplu: daca pietele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate precum cele din SUA, intre 2008 si 2013 intreprinderile ar fi beneficiat de fonduri suplimentare in valoare de 90 de miliarde de euro”, potrivit unor date publicate de Comisia Europeana.

Astfel, Uniunea pietelor de capital are ca obiectiv deblocarea lichiditatilor, care exista din abundenta, dar sunt in prezent „inghetate”, si punerea acestora la dispozitia intreprinderilor europene, in special a IMM-urilor, a mai afirmat Jonathan Hill in sustinerea acestui proiect. 

In opinia sa, sistemul european actual este puternic dependent de finantarea bancara. „Astfel, daca exista o contractie a sectorului bancar, creditarea seaca in intreaga economie – ceea ce este exact ceea ce am vazut in ultimii ani. Daca vom incuraja investitiile de capital am putea face economia mai rezistenta la socuri“, a mai spus comisarul citat. 

Miza acestei uniuni este dezvoltarea accesului la finantare nonbancara pentru companii si populatie pana la un nivel comparabil cu cel din SUA. In prezent, companiile europene depind foarte mult de banci si se bazeaza putin pe pietele de capital. Europeni detin circa 20% din active in instrumente financiare non-bancare (fonduri de investitii, actiuni, obligatiuni), in timp ce in SUA procentul este de 65%.

Comisia Europeana intentioneaza sa creeze uniunea pietelor de capital pana in 2019.

No comments:

Post a Comment