Friday, May 29, 2015

Avertisment de la CE pentru aplicarea incompleta a legislatiei bancare

Comisia Europeana solicita unui numar de 11 state, inclusiv Romaniei, sa aplice pe deplin Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare. Aceste tari au la dispozitie doua luni sa se conformeze pentru a evita trimiterea in fata Curtii de Justitie, reiese dintr-un comunicat al Comisiei Europene. 

Celelalte tari somate de Comisia Europeana sunt Bulgaria, Cehia, Franta, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Malta, Polonia, Romania si Suedia. 

Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014. Cu toate acestea, cele 11 tari mentionate nu au transpus pe deplin normele in dreptul national, se mentioneaza in comunicatul citat.

Directiva 59/2014 este un element central al uniunii bancare a UE, care a fost instituita pentru a crea un sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare, arata CE.

Noile norme introduse prin Directiva mentionata ofera autoritatilor nationale instrumentele si competentele necesare pentru a atenua si a gestiona intrarea in dificultate a bancilor si a marilor firme de investitii din toate statele membre ale UE. Obiectivul este acela de a garanta ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca pentru mentinerea stabilitatii financiare. Se prevede, in schimb, ca actionarii si creditorii bancilor trebuie sa isi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de "recapitalizare interna".

No comments:

Post a Comment