Saturday, April 11, 2015

ASF aproba regulamentul pentru titlurile de interes

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat miercuri proiectul de regulament care permite listarea actiunilor tranzactionate la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat UE prin intermediul titlurilor de interes, instrument financiar preferat initial de Fondul Proprietatea (FP) pentru listarea secundara la Londra.

Pentru a se putea lista pe piata britanica prin titluri de interes, FP avea nevoie ca acest regulament sa intre in vigoare pana la sfarsitul lunii martie, potrivit unor declaratii anterioare ale oficialilor companiei.

Depozitarul Central si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au transmis ASF o serie de observatii pe marginea regulamentului. Autoritatea de Supraveghere sustine ca riscul potential al migrarii tranzactiilor pentru societatile strategice romanesti din portofoliul Fondului Proprietatea pe Bursa de la Londra, reclamat de BVB este limitat, pentru ca, de regula, migrarea are loc in sens invers. „Pentru a contracara acest efect, Consiliul a elaborat anterior o propunere de listare a mai multor societati strategice pe BVB in care statul detine pozitii minoritare", sustine ASF.

Fondul Proprietatea intentioneaza sa se listeze secundar pe bursa de la Londra pana la inceputul lunii mai, a declarat managerul fondului, Greg Konieczny.

Listarea pe Bursa din Londra a fost amanata de FP din cauza lipsei reglementarilor necesare in privinta titlurilor de interes. Acestea sunt instrumente financiar mai simple si mai putin costisitoare decat certificatele de depozit. 

Astfel, un investitor care detine actiuni Fondul Proprietatea le poate tranzactiona in orice moment la bursa de la Londra ca titluri de interes, in cazul unei astfel de listari, iar cumparatorul de titluri de interes la Londra ar putea similar sa le vanda ca actiuni pe piata de la Bucuresti. Fiecarui titlu de interes ii corespunde o actiune.

No comments:

Post a Comment