Wednesday, March 18, 2015

ANPC va controla IFN-urile care percep dobanda de 5.000% pe an la credite

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va demara, in perioada urmatoare, un control la IFN-uri pentru ca unele dintre acestea percep dobanzi de 5.000% pe an pentru creditele acordate. Presedintele institutiei, Marius Dunca, sfatuieste consumatorii sa citeasca bine contractul de credit inainte de a-l semna.

"Observ in ultima perioada o campanie din partea unor IFN-uri cu dobanda anuala de 4.000%, de 5.000%. Aceasta ce înseamna? Iau un euro si intr-un an dau 5.000 de euro inapoi. Iau 10 euro si dau 50.000 de euro. Din punctul meu de vedere,  undeva lucrurile nu sunt in regula si o sa facem si o tematica in acest sens si sa facem un control de fond la toate IFN-urilor sa vedem unde respecta si unde nu respecta legislatia.
Nu poti sa iei 100 de euro imprumut si sa dai jumatate de milion de euro pentru ca nu ai cum, nu este in regula", a spus Dunca. 

El a precizat ca, in ultima perioada, la ANPC au venit tot ai multe sesizari si sfatuieste consumatorii sa citeasca foarte bine contractul. ”Daca un consumator nu se pricepe si nu intelege respectivul contract si respectivele clauze sa faca o adresa la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sa vedem noi daca este in regula sau nu... Fac un apel sa nu ajungem sa ne imprumutam de la un IFN pentru a plati creditul la banca. 
Ce inseamna? Rostogolim bulgarele si din mai mic il facem mai mare", a spus Dunca.

No comments:

Post a Comment