Thursday, March 12, 2015

Salariul mediu net a scazut in ianuarie

Castigul salarial mediu nominal net a scazut in ianuarie cu 6,8% fata de decembrie, pana la  1.740 lei, pentru ca a disparut efectul dat de primele si beneficiile acordate angajatilor cu ocazia sarbatorilor de iarna, dar si din cauza incasarilor mai mici in cazul unor firme.
 
Cu toate acestea, salariile sunt in crestere cu 7,1% fata de aceeasi luna din 2014. 

Cele mai mari valori ale salariilor s-au inregistrat in extractia petrolului si a gazelor naturale, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante. Valoarea castigului salarial mediu nominal net in extractia petrolului brut si a gazelor naturale a fost de 4.594 lei, iar cea din hoteluri si restaurante de 1.005 lei, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net, intre 20% ?i 23,5%, s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor mijloace de transport.

Cresteri salariale s-au inregistrat in activitati de editare (8,4%), productie cinematografica, video si de programe de televiziune (3%), posta si de curier (1,9%), tabacirea si finisarea pieilor (1,5%).

Potrivit INS, majorarile s-au datorat in principal acord?rii de prime ocazionale, realizarii de productii ori incasari mai mari (functie de contracte) si aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri salariale fata de luna precedenta, in administratia publica (2,1%), sanatate si asistenta sociala (1,8%), invatamant (0,7%).

Reduceri semnificative, intre 15% si 19%, au fost operate in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, servicii anexe extractiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

No comments:

Post a Comment