Tuesday, February 24, 2015

CE vrea sa realizeze Uniunea Pietelor de Capital pana in 2019

Comisia Europeana a lansat o consultare publica, pe o perioada de trei luni, pe marginea unui proiect care vizeaza deblocarea finantarilor transfrontaliere pentru firmele europene, prin crearea unei piete de capital unice pana in 2019.
 
Proiectul, denumit “cartea verde”,  urmareste inlaturarea obstacolelor care  blocheaza accesul firmelor, in special IMM-uri, la finantare alternativa celei bancare.
 
“In alte parti ale lumii, situatia este diferita. O piata unica de capital pe deplin functionala ar oferi o multitudine de oportunitati. Iata un exemplu: daca pietele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate precum cele din SUA, intre 2008 si 2013 intreprinderile ar fi beneficiat de fonduri suplimentare in valoare de 90 de miliarde de euro”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. 

Prin uniunea pietelor de capital, Comisia doreste sa elimine obstacolele care ii impiedica pe cei ce au nevoie de finantare sa ajunga la investitori si sa eficientizeze sistemul de distribuire a acestor fonduri (lantul investitional).

„Uniunea pietelor de capital are ca obiectiv deblocarea lichiditatilor, care exista din abundenta, dar sunt in prezent „inghetate”, si punerea acestora la dispozitia intreprinderilor europene, in special a IMM-urilor,” a declarat Jonathan Hill, comisarul UE responsabil de stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital. 

Comisia asteapta pozitii din partea Parlamentului European si a Consiliului, a altor institutii ale UE, a parlamentelor nationale, a intreprinderilor, a sectorului financiar si a tuturor celor interest pana la data de 13 mai 2015. 

In urma consultarii publice, Comisia va adopta, in vara aceasta, un plan de actiune prin care va stabili foaia de parcurs si calendarul pentru implementarea principalelor elemente ale uniunii pietelor de capital, pana in 2019.

In acelasi timp, Comisia a lansat alte doua consultari, complementare,  cu privire la securitizarea de inalta calitate” si la directiva privind prospectul. Aceasta din urma vizeaza simplificarea prospectelor de emisiune, astfel incat procedurile administrative pe care firmele trebuie sa le parcurga sa fie mai simple, atat pentru companie cat si pentru investitori, si mai putin costisitoare. 

In ceea ce priveste securitizarea, CE urmareste sa asigure comparabilitatea intre instrumentele de securitizare, printr-un grad mai ridicat de standardizare a produselor.

No comments:

Post a Comment