Friday, January 23, 2015

Doar Volksbank si-a asumat pierderile din conversia creditelor in franci

Volksbank este singura banca din sistem care va oferi clientilor posibilitatea de a-si converti creditele din  franci elvetieni in lei la un curs mai mic decat cursul pietei.

Oferta va fi aplicata imediat dupa ce Banca Transilvania va primi toate aprobarile pentru preluarea bancii, sustine directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza

"In momentul de fata, singura banca ce si-a asumat pierderea respectiva (din conversia creditelor cu discount - n.r.) este Volksbank. Este o masura buna pentru ca Volksbank si-a asumat pierderea si a adus o majorare de capital de cateva sute de milioane de euro”, a explicat Cinteza , in cadrul dezbaterilor din Comisia de Buget Finante din Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni.
Oficialul BNR a mai spus ca oferta bancii de a mentine cursul de la 31 decembrie timp de trei luni pentru clientii cu credite in franci este o consecinta a deciziei anterioare de conversie a creditelor in franci elvetieni la cursul din ziua in care se face conversia cu aplicarea unui discount. 

”Decizia este clauza in contractul de vanzare - cumparare incheiat cu Banca Transilvania. In momentul in care Banca Transilvania obtine acceptul Consiliului Concurentei si al BNR pentru a deveni actionar la Volksbank, decizia se va pune in practica. Dar este decizia bancii, banca si-a asumat pierderea respectiva prin majorare de capital", a subliniat Cinteza.

In opinia sa, masura anuntata de Volksbank va pune presiune si pe celelalte banci sa vina cu solutii viabile pentru clientii pusi in dificultate de aprecierea puternica a francului elvetian. 

El a mentionat si oferta OTP Bank pentru clientii cu credite in franci, care duce la scaderea ratei lunare la echivalentul in lei de la finalul lunii decembrie. 

Pe de alta parte, directorul Directiei Supraveghere din BNR a amintit faptul ca, inca din 2009, bancile au inceput sa ofere solutii de conversie, dar clientii au fost influentati sa astepte sa obtina conversia creditului in instanta la cursul din momentul incheierii contractului. 

"Am datele de la o banca unde, din 14.500 de clienti, numai 489 au acceptat conversia, imbatati cu iluzia unui castig in instanta la cursul istoric", a mai spus Cinteza.

No comments:

Post a Comment