Friday, January 16, 2015

ASF a relaxat conditiile pentru stabilirea tarifelor la RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a eliminat din legislatie obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima pentru politele RCA astfel incat sa acopere toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor.

Decizie ar putea avea ca efect reducerea pretului asigurarii. Insa tarifele nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni.

“Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor", se arata într-un comunicat al institutiei. 
Cu toate acestea, potrivit ASF, tarifele pentru primele de asigurare nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni (fata de 12 luni anterior), cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri.
 
Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/ 2014 vor intra in vigoare la data publicarii acestora în Monitorul Oficial.

“Este o prima masura destinata normalizarii situatiei in cazul tarifelor RCA; flexibilizam cadrul de reglementare pentru a oferi societatilor de asigurare libertatea de a isi optimiza portofoliile si de a atenua diferentele mari existente in acest moment", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Institutia reconfirma angajamentul asumat fata de Parlamentul Romaniei de a prezenta, pana la sfarsitul lunii februarie a acestui an, concluziile analizei cuprinzatoare pe care o efectueaza pe segmentul politelor RCA, precum si solutiile pe care le considera adecvate.

No comments:

Post a Comment