Thursday, December 3, 2015

Yuanul musca puternic din ponderea euro in moneda FMI

Decizie istorica pentru pietele financiare globale! Fondul Monetar International (FMI) a decis sa introduca yuanul in cosul de monede utilizate ca rezerve, din partea a doua a anului viitor. Moneda Chinei intra direct pe locul trei in acest cos, dupa dolar si euro, dar in fata yenului si a lirei sterline. 

Pentru a face loc yuanului, toate celelalte valute pierd din ponderea detinuta pana in prezent in moneda FMI (DST – drepturi speciale de tragere), dar cel mai mult pierde moneda unica europeana. 

Astfel, din partea a doua a anului viitor, yuanul va avea o pondere de 10,92% in DST, dolarul de 41,73%, euro de 30,93%, yenul japonez de 8,33%, iar lira sterlina de 8,09%. In prezent, cosul de rezerve al FMI este format in proportie de 41,9% din dolari, 37,4% euro, 11,3% lire sterline si 9,4% yeni.

Includerea yuanului in cosul de rezerve al FMI este un moment de referinta atat in ascensiunea Chinei catre statutul de putere economica mondiala, dar si in relatia acesteia cu FMI si cu celelalte econimii ale lumii.

China da asigurari ca nu va actiona pentru deprecierea monedei

Efectele acestei decizii sunt estimate diferit de cele doua parti. In timp ce FMI se asteapta ca cererea de yuani sa creasca in urma deciziei, astfel incat valoarea acesteia sa creasca si sa faca exporturile Chinei mai putin competitive, reprezentantii de la Beijing dau asigurari ca nu vor actiona in sensul slabirii monedei nationale. 

"Daca sunt ingrijorari privind o eventuala depreciere accentuata a renminbi (denumie alternatiav a yuanului – n.r.) dupa includerea monedei in cosul DST, atunci acestea sunt inutile", a declarat viceguvernatorul Bancii Chinei, Yi Gang, citat de presa internationala. 

Potrivit acestuia, tinta bancii centrale pe termen lung este de a permite o "flotare curata" a yuanului, insa intr-un proces gradual de la „flotarea controlata” practicata in prezent. 
Oficialul bancii centrale nu a mentionat care ar fi nivelul de echilibru al cursului de schimb, insa a precizat ca acesta va fi determinat de miscarile din piata, iar institutia va interveni doar pentru a atenua fluctuatiile excesive ale cursului.

No comments:

Post a Comment