Thursday, October 15, 2015

Agonia clientilor Astra Asigurari se prelungeste

Situatia asiguratilor si pagubitilor Astra Asigurari se complica pe zi ce trece. Tribunalul Bucuresti a amanat, luni, luarea unei hotarari in privinta falimentului companiei pana pe 28 octombrie. Astfel, cei aproape doua milioane de asigurati, plus pagubitii, au de asteptat si mai mult pana isi vad banii cuveniti. 

Dosarele de asigurare si de despagubire au fost, deja, preluate de la companie de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), insa institutia nu poate demara plata daunelor sau compensatiilor decat cand decizia de intrare in faliment a Astra Asigurari ramane definitiva. La momentul demararii demersului, se estima ca procesul in instanta ar putea dura 3-4luni. 

Fondul a anunta ca a preluat, la inceputul lunii octombrie, 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare, si peste doua milioane de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. Lista cu posesorii acestor dosare urmeaza sa se publice in perioada urmatoare.


ASF a depus cererea de intrarea in faliment a Astra in data de 8 septembrie, dupa ce actionarii nu au reusit sa majoreze capitalul social al asiguratorilor cu 425 de milioane de lei.

Pasii de urmat pentru recuperarea primelor de asigurare platite la aceasta societate, proportional cu perioada ramasa pana la expirarea contractului, sau a daunelor rezultate in urma producerii riscului asigurat la aceasta societate au fost publicati intr-un Ghid pentru consumatori publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Astfel, cererile de plata la FGA se pot depune din momentul publicarii in Monitorul Oficial a deciziei ASF privind situatia  Astra (31 august 2015), dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului. Persoanele indreptatite la plata despagubirilor de la FGA se pot adresa acestuia si ulterior, daca dreptul de creanta s-a nascut dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment.

No comments:

Post a Comment