Thursday, September 3, 2015

Reglementari UE pentru protectia datelor clientilor bancari

Parlamentul European si guvernele statelor membre vor sa ajunga la un acord, pana la finalul anului, pe legislatia privind datele personale. Legea aflata in discutie ar putea face mai dificila adunarea si pastrarea acestui gen de informatii de catre banci. In plus, acesta din urma ar putea fi penalizate cu pana la 5% din cifra de afaceri globala.
Grupurile pentru protectia consumatorului sustin ca noile reguli vor face bancile mai responsabile in colectarea si utilizarea datelor.

„Bancile ar trebui sa fie mai transparente si sa-si taie din apetitul pentru date“, spun reprezentantii organizatiei europene a consumatorilor (BEUC), care grupeaza asociatii de protectie a consumatorilor din intreaga UE, scrie Financial Times. 

Noile reguli vor permite bancilor sa puna in comun informatii doar „atunci cand exista interes legitim pentru interese administrative“, au explicat specialistii organizatiei.
 
In plus, acestia sustin ca ingrijorarile bancilor cu privire la aceasta lege sunt exagerate. 

In prezent, daca beneficiul bancii din folosirea datelor pentru un anumit scop – precum scenarii privind pierderi din imprumuturi sau frauda – este mai mare decat raul produs consumatorului, banca poate utiliza datele.

La randul lor, bancile fac lobby la Bruxelles contra acestor reglementari, avertizand ca propunerea de lege, care include „dreptul de a fi uitat“, ar putea ingreuna eforturile bancilor de a detecta fraudele si vor afecta serviciile online.

No comments:

Post a Comment