Thursday, September 3, 2015

Costul creditelor in lei creste de la o zi la alta

Leii sunt din ce in ce mai scumpi pe piata monetara interbancara. Indicele de referinta pentru creditele in lei, ROBOR, creste constant de mai bine de doua saptamani. ROBOR la 3 luni a atins chiar nivelul de 1,51%, cel mai ridicat de la finalul lunii ianuarie pana in prezent. Creditele cu actualizare lunara sunt cele mai afectate.

ROBOR la 3 luni a mai atins aceasta valoare, accidental, la finalul lunii aprilie, insa in restul perioadei tendinta a fost clara de scadere, chiar pana aproape de 1,2% la jumatatea anului. 

Acesta este indicatorul in functie de care actualizeaza, trimestrial, dobanzile la creditele in lei aflate in derulare. In cazul in care trendul continua, la finalul lunii septembrie, clientii bancilor se vor trezi cu ratele majorate la credite. 


Insa creditele care au prevazuta in contract actualizarea lunara a dobanzilor sunt deja afectate, avand in vedere ca ROBOR la o luna a crescut chiar mai spectaculos, la 1,52% in ultima zi a lunii august, dupa ce in cursul verii inregistrase valori chiar sub 1%. 

Analistii pun cresterea dobanzilor la lei pe seama turbulentelor din pietele financiare, in special in asteptarea deciziei FED (Rezerva Federala Americana) privind dobanzile. Exista opinii potrivit carora FED a renuntat la ideea majorarii dobanzii de referinta din cauza crizei din China care a zguduit finantele internationale.

No comments:

Post a Comment